De zebra is één van de meest iconische diersoorten van Afrika. Hun opvallende zwart-witte verschijning is met geen enkele andere diersoort te vergelijken.

Dit wilde paard-achtige dier leeft in harems en kuddes verspreid over Zuidelijk  en Oost-Afrika.

In deze blog lees je interessante weetjes over dit dier dat zich perfect leent om een foto van op canvas te laten drukken!

1. Er bestaan 3 soorten zebra’s

Namelijk de berg zebra (Equus zebra), de steppe of gewone zebra (Equus quagga) en de Grevy-zebra (Equus grevyi). De steppezebra is de meest voorkomende soort en bestaat uit nog 6 ondersoorten. Een daarvan is de Burchell’s zebra die in Oeganda voorkomt.

De steppezebra is van de andere soorten te onderscheiden aan hun strepen die doorlopen op de buik. Bij de andere soorten is de buik wit.

steppezebra

2. Zebra’s zijn supersnel

Zebra’s zijn supersnelle dieren die een snelheid van wel 65 km/uur kunnen bereiken. Door hun enorme uithoudingsvermogen winnen ze het vaak van roofdieren.

Als ze opgejaagd worden maken ze bovendien zig-zag bewegingen om het de roofdieren nog moeilijker te maken. Veulens kunnen al binnen enkele uren met de groep mee rennen.

3. Hun strepenpak dient als camouflage

Er is nogal wat discussie waarom zebra’s een strepenpatroon hebben. Men denkt dat het dient als camouflage en afweermechanisme. Het zou namelijk verwarring scheppen bij leeuwen, omdat deze kleurenblind zijn. Onderzoek heeft verder aangetoond dat het strepenpatroon bijtende vliegen afweert.

Strepen zebra

4. Elke zebra is uniek

Hoewel het misschien niet zo lijkt als je tientallen zebra’s bij elkaar ziet staan, is het strepenpatroon van elke zebra uniek. Het is daarmee dus een soort vingerafdruk voor zebra’s. Veulens herkennen hun moeders behalve aan de roep en geur, ook door middel van dit strepenpatroon.

5. Zebra’s kunnen niet gedomesticeerd worden

Heb je je wel eens afgevraagd waarom zebra’s niet samenleven met mensen, zoals paarden en ezels? De reden is niet omdat dit nooit geprobeerd is. Er zijn diverse pogingen gedaan om zebra’s te domesticeren, maar zonder succes. Dit komt door het karakter en de persoonlijkheid van deze dieren. Tijdens de pogingen bleken de dieren moeilijk te temmen en continue uit hun verblijven te ontsnappen.

Waarschijnlijk zijn zebra’s niet te temmen, omdat ze altijd in een omgeving met veel roofdieren hebben geleefd. Hun sterke overlevingsdrang heeft ervoor gezorgd dat ze minder vriendelijk zijn naar andere diersoorten, inclusief mensen.

6. Zebra’s leggen zeer lange afstanden af

Net als andere grote herbivoren in Afrika, zijn zebra’s continue in beweging en op zoek naar eten en water. In Oost-Afrika maken zebra’s deel uit van de jaarlijkse terugkerende grote trek ‘The Great Migration”. Duizenden gnoes en zebra’s migreren dan tussen de Masai Mara in Kenia en de Serengeti in Tanzania. Deze tocht is ruim 800 km. Een indrukwekkende prestatie dus!

Lees ook: Tanzania bezienswaardigheden. 

Zebra's in Tanzania

7. Zebra’s zijn zwart met witte strepen

Het is een vraag die vaak gesteld wordt: zijn zebra’s wit met zwarte strepen of zwart met witte strepen? Door hun witte buik is lang gedacht dat zebra’s wit zijn met zwarte strepen. Embryologisch onderzoek heeft echter aangetoond dat dit het omgekeerde is: zebra’s zijn zwart met witte strepen!

Zebra’s zien in Oeganda?

Wil jij op vakantie naar Oeganda om zebra’s te spotten. Dat kan! In Oeganda vind je zebra’s in Lake Mburo N.P en Kidepo Valley N.P.  De mooiste groepsreizen naar Oeganda boek je bij Kras, Sawadee of Koningaap.

Dit artikel vind je misschien ook leuk: De Afrikaanse olifant: interessante weetjes!