Kampala, ook wel de stad van de 7 heuvels genoemd, is de hoofdstad van Oeganda. Hoewel het geen hele mooie stad is, is het toch zeker wel de moeite om er een dag of twee door te brengen.

Er is een aantal interessante bezienswaardigheden en activiteiten te vinden. Bovendien is het een van de veiligere grote steden in Afrika. Dit was vroeger echter wel anders, toen Idi Amin aan de macht was.

Hoewel de stad bestempeld staat als relatief veilig, moet je natuurlijk altijd op je hoede zijn. Het is verstandig om er niet opzichtig met waardevolle spullen rond te lopen. Daarnaast wordt het uiteraard sterk afgeraden om de sloppenwijken in de stad te bezoeken.

Voordat je naar Kampala afreist, is het raadzaam om de laatste ontwikkelingen en de veiligheidssituatie te checken via het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken.

Top activiteiten in Kampala

Mocht je in Kampala zijn, dan zijn de volgende bezienswaardigheden en activiteiten een must.

1. Wandelen in het centrum

Als je in Kampala bent, is het absoluut de moeite waard om het centrum per voet te verkennen. Overal in de stad zie je toeterende boda-boda scootertjes rijden. Al lopend passeer je winkeltjes, parlementsgebouwen, het gemeentehuis, Arts en Crafts markt, het Uganda Museum en het moderne winkelcentrum ‘Garden City’. Uiteraard vind je hier ook vele restaurants en uitgaansgelegenheden.

2. Gaddafi National Mosque

De Gaddafi National Mosque is de grootste en mooiste moskee van Oeganda. Dit indrukwekkende gebouw is gebouwd door de voormalige Libische dictator Muammar Kadhafi. Tijdens een bezoek dien je absoluut de minaret te beklimmen. Vanaf hier heb je een prachtig en tevens het beste uitzicht over Kampala.

Gaddafi National Mosque

De architectuur binnen in de moskee is indrukwekkend te noemen. Door een gids te nemen krijg je veel te weten over de geschiedenis van deze moskee. Een aanrader dus!

3. Owino Markt

De Owino markt is een grote openluchtmarkt en ligt centraal in de stad. Het is hier een behoorlijke chaos en je moet daarom goed opletten voor zakkenrollers. Toch is het een interessante plek om te bezoeken. Je kunt hier werkelijk van alles kopen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het hier. Er is zelfs een voodoo gedeelte met allemaal bijzondere spulletjes. Als afdingen niet je sterkste kant is, is dit echter niet de beste markt om naar toe te gaan.

4. Baha’i Temple

De Baha’i tempel ligt aan de rand van de stad en is door de rust, schoonheid en vredigheid een heerlijke plek om te ontspannen. De tempel is omringd door mooie, goed onderhouden tuinen.

Baha'i Temple

Het is een welkom toevluchtsoord om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Ook hier vind je een prachtig uitzicht op Kampala. De toegang is bovendien gratis!

5. Uganda Martyr’s Shrine

De Uganda Martyrs Shrine (Numagonga Martyr’s Shrine) is een heiligdom met een zeer futuristisch aanzien. Het is een interessante plek als je meer wilt weten over de beproevingen van de Christelijke martelaren. De kerk werd gebouwd ter nagedachtenis van 20 rooms-katholieken en protestanten die hier In 1886 levend werden verbrand.

6. Nationale museum van Oeganda

Het nationale museum van Oeganda is een van de betere verzorgde musea in Afrika. Je komt hier veel te weten over de geschiedenis van het land, maar ook over de jacht, landbouw en de vele stammen die Oeganda rijk is. Ook vind je hier een bijzondere collectie muziekinstrumenten, waarvan een aantal bespeeld mag worden.

7. Overnachten in een van de luxe hotels

Kampala telt een aantal hele mooie, luxe hotels. Als je dan toch in Kampala bent, zou ik je aanraden om een nacht in een van deze hotels door te brengen.

Het Kampala Serena Hotel is er een van. Dit hotel heeft werkelijk alles wat je van een 5-sterren hotel mag verwachten. Een buitenzwembad, toprestaurant, fitnesszaal, vriendelijk personeel en heerlijke bedden!  Het hotel is omringd door prachtig onderhouden watertuinen.

Kampala Serena Hotel

Een ander mooi en goed beoordeeld hotel in Kampala is het Sheraton Kampala Hotel gelegen in het hart van Kampala. Ook dit hotel is omringd door veel groen. Dit hotel is van alle luxe voorzien en heeft daarnaast diverse wellnessfaciliteiten.

Sheraton Kampala

8. Dansen in hippe clubs

Een bezoek aan Kampala is niet compleet zonder een avondje te genieten van het nachtleven. Op bijna elke hoek van de straat vind je wel een club, pub of restaurant. Oegandezen houden van dansen en dat ga je in Kampala zeker zien! Populaire dansclubs in Kampala zijn:

Vakantie Oeganda

Wil jij op vakantie naar Oeganda, inclusief een bezoek aan Kampala? Boek dan een georganiseerde rondreis naar Oeganda bij Koningaap of Sawadee. Voor een individuele reis kun je terecht bij Tenzing Travel.