Een reis naar Oeganda wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan een van zijn buurtlanden: Kenia of Tanzania. Dat is niet zo gek, want ook deze landen hebben heel veel te bieden! Door middel van een rondreis door Oost-Afrika ervaar je het ultieme Afrika gevoel. Het is daarom zeker de moeite waard om je reis naar Oeganda uit te breiden met een bezoek aan een van deze buurtlanden.

In deze blog lees je meer over de 10 mooiste hoogtepunten van Tanzania!

1. Kilimanjaro

Het absolute (en letterlijke) hoogtepunt van Tanzania is het beklimmen van de Kilimanjaro. Deze slapende vulkaan, met de hoogste piek op 5895 meter hoogte, is de hoogste berg van Afrika. Vandaar dat de Kilimanjaro ook wel het ‘Dak van Afrika’ wordt genoemd. Het beklimmen van deze berg staat dan ook bij veel mensen op de bucketlist.

De klim naar de top duurt ongeveer 5 – 9 dagen, afhankelijk van de gekozen route. De zogenaamde Marangu-route is de oudste en populairste route op de Kilimanjaro. Dit komt omdat deze route in vergelijking met de andere routes redelijk makkelijk is. Welke route je ook kiest, een goede dosis vastberadenheid en uithoudingsvermogen zijn hard nodig om de top te kunnen halen. Van de ruim 20.000 mensen die jaarlijks starten aan de klim, bereikt slechts zestig procent de Uhuru Peak (hoogste top).

Vanaf half maart tot begin juni is het regenseizoen in Tanzania. Er valt dan veel regen en dit zijn dus niet de beste maanden om de Kilimanjaro te beklimmen.

Kilimanjaro Tanzania

2. Serengeti

Wie kent dit nationale park niet? De Serengeti staat bekend om zijn uitgestrekte savannelandschap en ‘The Great Migration’. Tijdens een vakantie naar Tanzania mag dit park dan ook zeker niet worden overgeslagen.

De Serengeti heeft een oppervlakte van 14.763 km2 en ligt in het noorden van Tanzania. Door zijn grootte is een bezoek van minimaal twee à drie dagen aan te raden, maar zeker meer dagen de moeite waard.

Tijdens de migratie, die grofweg het beste te aanschouwen is van mei t/m september, zijn er miljoenen migrerende wildebeesten (gnoes), zebra’s en gazellen te zien. Verder is de Serengeti uitermate geschikt om ‘The Big Five” te spotten.

Serengeti Tanzania

3. Zanzibar

Zanzibar is een paradijselijk eiland aan de oostkust van Tanzania. Door zijn hagelwitte stranden, palmbomen, luxe hotels en perfecte duiklocaties is het de ideale bestemming voor een relaxte strandvakantie.

Behalve relaxen op het strand, heeft het eiland nog veel meer te bieden. Zo is Stone Town, het culturele en historische hart van Zanzibar, een must see tijdens een bezoek aan dit eiland. Dit historische stadscentrum wordt gekenmerkt door smalle straatjes, prachtige pleintjes en een grote verzameling aan architectuur. De verschillende invloeden uit de Indiase, Arabische en Swahilische cultuur zijn hier duidelijk zichtbaar. Het historische deel van de stad staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Op Zanzibar heerst een heerlijk tropisch klimaat waardoor het er gedurende het hele jaar heerlijk warm en zonnig is met een gemiddelde temperatuur van rond de 27 graden.

Een droomvakantie naar Zanzibar boek je via TUI!

Zanzibar Tanzania

4. Ngorongoro krater

De Ngorongoro krater is een wereldberoemde vulkaankrater in Tanzania en is onderdeel van het Ngorongoro Conservation Area (beschermingsgebied), dat grenst aan de zuidelijke Serengeti. De krater is 2.200 meter hoog, 610 meter diep en heeft een doorsnede van 20 kilometer.

De bodem van de krater is zeer vruchtbaar, waardoor hier grote populaties graseters te vinden zijn. Het park staat zelfs bekend om zijn hoogste concentratie van wilde dieren van Afrika! Door de grote hoeveelheden aan prooidieren, leven hier ook vele roofdieren, zoals leeuwen en jachtluipaarden. Verder is de kans groot dat je hier de zeldzame neushoorn zal spotten!

Er zijn verschillende safaritochten mogelijk door dit spectaculaire natuurgebied. Het is ook mogelijk om op de rand van de krater te overnachten.

Ngorongoro Krater

5. Tarangire National Park

Tarangire National Park ligt in het noorden van Tanzania en staat bekend om zijn grote kuddes olifanten die tijdens het droogseizoen (juli tot november) in grote aantallen te zien zijn bij de Tarangire rivier.

In het Tarangire National Park zijn boomklimmende leeuwen te spotten. Er zijn maar weinig plekken in Afrika waar leeuwen in bomen klimmen. In Oeganda vind je ze in Queen Elizabeth National Park.

Behalve boomklimmende leeuwen en grote kuddes olifanten is het park rijk aan andere diersoorten, zoals buffels, flamingo’s, giraffen, impala’s, maar ook Afrikaanse pythons. Deze wurgslang behoort tot de grootste ter wereld en kan wel zes meter lang worden.

Olifanten Tanzania

6. Lake Manyara National Park

Lake Manyara National Park ligt aan de voet van de grote Rift Vallei en staat bekend om zijn afwisselende landschappen en grote aantallen roze flamingo’s. Het park is benoemd naar het bekende meer, de Lake Manyara. Volgens de schrijver Ernest Hemingway, het mooiste meer van Afrika.

Het park varieert van savannevlaktes en grasgebieden tot jungleachtige bosgebieden en moerassen. Het park bestaat uit maar liefst 11 verschillende ecosystemen!

In het oerwoud vind je vele apensoorten en tropische vogels. Ook zijn er in het park vele andere diersoorten te spotten, zoals olifanten, neushoorns en giraffen, tot zebra’s, flamingo’s én boomklimmende leeuwen. Aan de rand van het bos en het Lake Manyara meer ligt de “hippo pool” waar zich vele nijlpaarden bevinden.

Een leuk weetje: in Lake Manyara National Park zijn de eerste Tarzan films opgenomen!

flamingo's in Tanzania

7. Ruaha National Park

Ruaha National Park is met een oppervlakte van met een oppervlakte van 10.300 km2 een van de grootste nationale parken van Tanzania. Je vindt hier hoge concentraties wild en relatief weinig bezoekers. Hier kun je dus in alle rust genieten van ongerepte natuur.

Door het park stroomt de ‘Great Ruaha River’. Rondom deze rivier bevindt zich het meeste wildleven, waaronder olifanten, neushoorns, antilopen, leeuwen, wilde honden en vele vogelsoorten. In het park zijn meer dan 450 verschillende vogelsoorten waargenomen!

Ruaha National Park staat verder bekend om zijn vele gigantische Baobab bomen en om zijn grote keuze aan safariroutes. Het is hier zelfs mogelijk om een wandelsafari te boeken.

Baobab boom in Tanzania

8. Pemba

Pemba is een andere prachtige droombestemming aan de oostkust van Tanzania. Het eiland ligt slecht 100 kilometer van Zanzibar vandaan, maar is een stuk rustiger en veel groener dan Zanzibar. Door een aantal prachtige koraalriffen is het een van de mooiste duiklocaties van Oost-Afrika. Pemba staat daarnaast ook bekend als het eiland dat volop begroeid is met kruiden, waaronder vele kruidnagelbomen, henna en citroengras.

Pemba eiland

9. Selous Game Reserve

Selous Game Reserve ligt in het midden van Tanzania en is het grootste wildreservaat van Afrika. Je kunt hier uren ronddwalen op zoek naar “the Big Five” en prachtige landschappen. Off-road rijden is hier toegestaan! Het is ook mogelijk om een bootsafari’s over de Rufiji rivier te maken. Vooral in het droge seizoen trekt deze rivier een grote hoeveelheid wild naar haar oevers.

Het park heeft de hoogste concentratie Afrikaanse wilde honden van Afrika. De Afrikaanse wilde hond is een bedreigde diersoort. Hoewel Selous Game Reserve de grootste populatie wilde honden heeft, moet je door de onmetelijkheid van het park wel een beetje geluk hebben om ze hier te zien.

Meer weten over de Afrikaanse wilde hond? Lees dan mijn blog: 7 feiten over de Afrikaanse wilde hond.

Afrikaanse wilde hond

10. Bezoek aan een Masai dorp

Verspreid over Kenia en Tanzania vind je traditionele Masai dorpen. De Masai bevolking leeft in kleine hutjes, midden in de natuur tussen de leeuwen, olifanten en vele andere dieren. Wanneer je in Tanzania bent is een bezoek aan een Masai dorp zeer aan te raden! Je ziet hun traditionele huisjes en krijgt te zien hoe ze leven en hoe ze in het leven staan. Tijdens een bezoek word je vaak getrakteerd op uitbundige dans en zang. Een hele bijzondere ervaring!

Masai dorp

Vakantie naar Tanzania

Wil jij op vakantie naar Tanzania? Er zijn diverse reisaanbieders die georganiseerde groepsrondreizen naar Tanzania aanbieden. Kijk bijvoorbeeld eens op Koning Aap of Sawadee. Een individuele reis of een reis op maat regel je gemakkelijk via Tenzing Travel!