Semuliki National Park

Semuliki National Park in het zuidwesten van Oeganda staat bekend om zijn indrukwekkende natuur, warmwaterbronnen en pygmeeën. Het park heeft sinds 1993  de status nationaal park. De Semuliki rivier vormt de natuurlijke grens met het buurland Congo. Het landschap wordt voornamelijk gekenmerkt door tropische regenwoud en de aanwezigheid van allerlei diersoorten, waarvan er 11 nergens anders in Oeganda voorkomen. In het park bevindt zich een uitloper van het Ituriwoud, Afrika’s oudste regenwoud gelegen in D.R. Congo. Hier vind je bomen die de laatste IJstijd hebben overleefd, zo’n 12.000 tot 18.000 jaar geleden. Om het park te bezoeken is een goede conditie vereist en dient men genoegen te nemen met basisvoorzieningen. Het park trekt daarom voornamelijk avontuurlijke jonge toeristen aan.

Ligging en bereikbaarheid

Semuliki National Park ligt in het zuidwesten van Oeganda, grenzend aan R.D Congo. Het park is te bereiken vanaf Port Fortal. Er zijn 2 hoofdwegen van Kampala naar Port Fortal. Kampala-Fort Portal via Mubende is ongeveer 180 km (4-5 uur rijden) en Kampala-Fort Portal via Masaka, Mbarara en Kasese is ongeveer 465 km (7-8 uur rijden). De laatste langere route biedt de mogelijkheid om ook een bezoek te brengen aan Lake Mburo National Park, Rwenzori Mountains National Park en Queen Elizabeth National Park.

Eenmaal aangekomen in Port Fortal is het nog ongeveer 2-3 uur rijden naar Bundibugyo en de officiele ingang bij Sempaya. Deze tocht wordt door velen als de mooiste rit door Oeganda gezien. Het hoofdkwartier in Ntandi ligt nog ongeveer 5 km verder op dezelfde route. Hier bevindt zich een kantoortje waar informatie over het park kan worden verkregen en van waauit de warmwaterbronnen kunnen worden bezocht.

Het is aan te raden met een 4WD of in ieder geval een hoog op de wielen staande auto erheen te rijden, omdat de wegen niet altijd goed begaanbaar zijn. Het is tevens mogelijk met het openbaar vervoer naar Semuliki National park te reizen. Vanaf Port Fortal rijden er vanaf het taxi park speciale pick-up trucks naar de officiële ingang bij Sempaya.

Hoogtepunten

Sempaya warmwaterbronnen

De 2 warmwaterbronnen nabij Sempaya zijn de belangrijskte attracties van het Semuliki National Park. De ‘mannelijke’ bron, bekend als Bintente, is ongeveer 12 meter breed. De vrouwelijk bron, bekend als Nyasimbi, is een geiser (103°C) die kokend water en stoom tot 2 meter de lucht in spuit. De stoomwolk die daarbij vrijkomt is van kilometers veraf te zien! De lokale bevolking gebruikte de warmwaterbronnen vroeger om eten in te koken.

De bronnen zijn zonder gids te bezoeken, hoewel het ook mogelijk is een gids te huren in het kantoor in Ntandi.

Sempaya-Ntandi route

Deze route van ongeveer 5 km loopt door een van de mooiste stukken van het bos in het park.Onderweg tref je vele vogels en diersoorten en passeer je de prachtige Mungilo watervallen. In Ntandi bevindt zich een pygmeeënvolk, de Batwa. De Batwa voeren traditionele dansen en voorstellingen uit voor bezoekers.

Semuliki rivier

De 160 km lange Semuliki rivier stroomt  van de Rwenzori gebergten naar Lake Albert en de Nijl. Deze rivier is de thuisbasis van vele nijlpaarden en krokodillen. Het is mogelijk een voettocht te maken vanuit Sempaya naar de Semuliki vallei en rivier. Dit is een vermoeiende, maar werkelijk schitterende tocht, waarbij het mogelijk is te overnachten aan de oevers van de rivier. Een gids is voor deze tocht uiteraard noodzakelijk.

Wildlife

Er bevinden zich 53 geregistreerde diersoorten in Semuliki National Park, waarvan er 11 nergens anders in Oeganda voorkomen. Hiertoe behoren o.a. de pygmee antilope, de vliegende eekhoorn en de muskushert. Grote bekende diersoorten die je vrijwel zeker in het park zult treffen zijn olifanten, luipaarden, buffels, krokidillen en nijlpaarden. Bovendien is het park rijk aan verschillende aapsoorten, waaronder chimpanzees, de zwart-witte colobus en bavianen.

Ook voor vogelliefhebbers is het park een waar paradijs. Er bevinden zich 441 vogelsoorten in Semuliki, waarvan ten minste 46 uitsluitend in dit deel van Oeganda voorkomen. Vooral de warmwaterbronnen zijn een ideale plek om vogels te spotten.

Beste reistijd

Semuliki National park is het gehele jaar open en bereikbaar, maar de beste bezoektijd is tijdens de drogere maanden juni-juli en december t/m februari. Aangezien het park over het algemeen vlak is kunnen er tijdens het regenseizoen overstromingen van de rivieren plaatsvinden.

Vakantie naar Semuliki National Park?

Wil jij op vakantie naar Oeganda inclusief een bezoek aan Semuliki National Park? Kijk dan op Jambo Safari Club. Hier kun je jouw droomreis helemaal naar wens laten samenstellen! Of boek je direct vlucht bij KLM en huur voordelig een auto bij Europcar. Combineer je reis met een bezoek aan de andere hoogtepunten van Oeganda, zoals Bwindi Impenetrable Forest National Park of Queen Elizabeth National Park.

Vergeet voor je op vakantie gaat geen reisverzekering met medische dekking af te sluiten. Dit kun je eenvoudig en snel doen via Europeesche verzekeringen.  Zorg ook dat je tijdig informeert naar de noodzakelijke vaccinaties en bescherm jezelf in Oeganda tegen malaria. Kijk hiervoor op Meditel. Meer reistips lees je hier.