Rwenzori Mountains National Park

“Je mag dan bekend zijn met de Alpen en de Kaukasus, het Himalaya gebergte en de Rocky Mountains, als je niet hebt rondgedwaald in het Rwenzori gebergte is er nog veel te ontdekken” – Douglas Willam Freshfield

Rwenzori Mountains National Park in het Westen van Oeganda is genoemd naar de bergketen die zich in het park bevindt: het Rwenzori gebergte. Dit nationale park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en beslaat bijna 1000 km2.

Het Rwenzori gebergte is het derde hoogste gebergte in Afrika en wordt ook wel ‘Mountains of the Moon’ genoemd. Het gebied wordt verdeeld in 6 pieken. De Margherita Piek is de hoogste piek van 5109 meter en ligt in het gedeelte dat Mount Stanley genoemd wordt. De andere pieken zijn de Mount Speke (4.890 m), Mount Baker (4.843 m), Mount Emin (4.798 m), Mount Gessi (4.715 m) en Mount Luigi di Savoia (4.627 m). Deze 6 toppen zijn permanent met sneeuw bedekt. Alle toppen zijn te beklimmen. Dit is een geweldig en veelbelovend avontuur, maar vergt echter wel ervaring en een goede lichamelijk conditie. Voor de minder ervaren bergbeklimmers is er ook genoeg te beleven in het gebied. Er zijn namelijk tal van kortere en minder zware tochten die gedaan kunnen worden. Daarnaast is het park ook voor flora en fauna liefhebbers een zeer aantrekkelijke plek.

Ligging en bereikbaarheid

Rwenzori Mountains National Park ligt langs de westelijke slenk van Great Rift Valley op de grens van Oeganda en Congo-Kinshasa.

Het park is goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Er zijn 2 routes mogelijk. De eerste loopt van Kampala via Mubunde naar Port Fortal. Deze route van 300 km neemt ongeveer 4 uur in beslag. De tweede route loopt van Kampala via Mbarara en Busshenyi naar Kasese. Deze route van 350 km kan in ongeveer 6 uur worden afgelegd. De laatste optie wordt echter vaak gecombineerd met een bezoek aan Lake Mburo National Park en Queen Elizabeth National Park. Hierdoor neemt de reis enkele dagen in beslag.

Het is ook mogelijk een chartervlucht te nemen vanaf Entebbe naar de landingsstrip in Kasese. Vanaf Kasese is het nog ongveer 25 km naar het hoofdkwartier in Nyakalegija.

Beklimmen van het Rwenzori gebergte

Het Rwenzori gebergte is nog relatief onontdekt en is daarom een fantastische optie voor bergbeklimmers die iets unieks zoeken. Het landschap op deze gebergte wordt ook wel het mooiste landschap op aarde genoemd. Het gebergte wordt bedekt door verschillende vegetatiezones die je tijdens de klim keer op keer zullen betoveren. De vegetatie bestaat uit kleurrijk tropisch regenwoud, bamboebossen en alpenzones. Er bevinden zich bovendien prachtige planten en bloemen van ongekende grootte. Bovenin wachten de enorme sneeuw bedekte toppen die je de adem zullen benemen. Bekijk onderstaand filmpje van Happy Traveler om een indruk te krijgen van het gebied.

Rwenzori Mountaineering Services

Alle bergtochten staan onder leiding van de Rwenzori Mountaineering Services (RMS). Ze hebben een kantoor in Kasese en bij het hoofdkwartier Nyakalengija, vanaf waar de tochten beginnen (1646m). De RMS heeft geen winstoogmerk, maar desondanks zijn de tochten aardig aan de prijs. Een tocht van ongeveer een week kost rond de 500 dollar. Hierbij zijn de gids, dragers, eten, overnachtingen in hutten, gereedschappen inbegrepen. Daarnaast gaat het geld naar het onderhoud van de hutten en paden. Er zijn ook diverse kortere tochten te maken. Voor reserveringen en meer info kan contact met het RMS opgenomen worden via trek@rwenzorimountaineeringservices.com.

Waar rekening mee houden

Tijdens de tochten gaan altijd ervaren gidsen mee die je tijdens en voor de tocht goed zullen informeren. Het zijn zeer ervaren bergbeklimmers die op de hellingen van het Rwenzori gebergte wonen. Ze kennen het gebied dus door en door en is het daarom van belang tijdens een tocht goed naar ze te luisteren. Zo zijn ze ook zeer bedreven in het onderkennen van hoogteziekte. Mensen die het Rwenzori gebergte willen beklimmen zullen ook hier rekening mee moeten houden.

In verband met de kou en nattigheid waar je tijdens de tocht mee te maken krijgt is warme en waterdichte kleding absoluut noodzakelijk. Omdat de paden veelal met modder bedekt zijn is waterdicht schoeisel ook een vereiste.

Wildlife

In Rwenzori Mountains National Park leven tot een hoogte van 2500m tal van vogels en dieren. Het park wordt bewoond door ongeveer 70 zoogdieren en ruim 200 verschillende vogelsoorten. Dieren die je er vindt zijn o.a. de Rwenzori Colobus aap, luipaard, bosolifant, chimpansee en de bedreigde L’Hoest meerkat. Van de diverse vogelsoorten die in het park te vinden zijn, zijn er 17 endemisch voor het gebied.

Beste reistijd

Rwenzori Mountains National Park kent 2 drogere periodes van juni tot augustus en van december tot en met februari. Deze maanden zijn het beste voor een bergbeklimming. Hoewel deze maanden dus wat beter zijn valt er dan nog steeds regen. Het park kent eigenlijk het gehele jaar door mist en nattigheid. Hierdoor is de flora echter het gehele jaar door prachtig. Het feit dat er altijd mist hangt schijnt een bijzondere aantrekkingskracht te hebben op bergbeklimmers.

Accommodatie

Er zijn diverse accommodatie mogelijkheden in en rondom het Rwenzori gebergte. Vlak voor de hoofdingang in Nyakalengija bevindt zich de Ruboni Community Camp. Dit budget kamp met 3 banda´s biedt prachtige uitzichten op het gebergte. Het is een ideale plek om te overnachten voor en na de bergtocht.

Een luxe optie is de Equator Snow Lodge in het lokale dorp Ruboni. Deze unieke lodge bestaat uit grote stenen huisjes die allen zijn voorzien van openhaard. Een verblijf in een van deze huisjes is zelfs zonder de bergen te beklimmen al een bijzondere belevenis. Het is tevens een van de beste locaties in Oeganda voor een huwelijksreis.

Vakantie naar Rwenzori Mountains National Park?

Wil jij op vakantie naar Oeganda inclusief een bezoek aan het Rwenzori Mountains National Park? Laat je reis dan volledig naar wens samenstellen bij Jambo Safari Club of boek snel je directe vlucht bij KLM. Hotels in Oeganda boek je voordelig via booking.com.

Een alternatief voor minder ervaren bergbeklimmers is het beklimmen van de Mount Elgon in Oeganda.