Oeganda reisadvies
Oeganda kan zonder grote veiligheidsrisico’s bezocht worden. Het is een van de veiligste landen van Afrika. Wel dien je voorzichtig te zijn in de grensgebieden en op drukke plekken in Kampala (voornamelijk voor zakkenrollers). Indien de normale vormen van zelfbescherming in acht genomen worden, is er weinig kans op criminaliteit.
Actuele adviezen op het gebied van veiligheidsrisico’s per land zijn te vinden op www.nederlandwereldwijd.nl.
Reisdocumenten Oeganda
Voor een vakantie naar Oeganda zijn de volgende reisdocumenten nodig:
- Geldig paspoort.
- E-visum.
- Vaccinatieboekje (“Gele boekje”).
Het paspoort dient bij het verlaten van het land nog ten minste 6 maanden geldig te zijn.
Visum Oeganda
Sinds 2016 kan een visum alleen nog via de elektronische weg worden aangevraagd. Contante betaling voor een visum bij aankomst in Oeganda is niet mogelijk.
Je E-visum voor Oeganda regel je eenvoudig via E-visums.nl. Dit visumbureau heeft jarenlange ervaring met het aanvragen van visa voor verschillende bestemmingen, waaronder Oeganda. Het visum voor Oeganda kun je hier 24 uur per dag, 7 dagen per week aanvragen. Je E-visum wordt doorgaans binnen 6 werkdagen geleverd!
Gezondheid Oeganda
Vaccinaties Oeganda
In Oeganda komt malaria voor en zijn er ook diverse infectiezieken, zoals hepatitis-A, DTP, gele koorts en rabies waarvoor inentingen worden aanbevolen. Raadpleeg ruim voor vertrek je huisarts of raadpleeg de website van VaccinatiesOpReis. Deze organisatie is specialist op het gebied van medische keuringen en beroeps- en reisvaccinaties. Afhankelijk van je aanvullende zorgverzekering worden vaccinaties geheel of gedeeltelijk vergoed.
Behalve vaccinaties is het van belang gezondheidsbeschermende artikelen mee te nemen. Voornamelijk om insectenbeten, maar ook zonnebrand te voorkomen. Denk aan een lichte katoenen kleding, klamboe, anti-insect spray, zonbescherming etc. Een EHBO setje en een middel tegen diarree en zoutoplossing tegen uitdroging is ook onmisbaar. Op de website Tropenreisartikelen vind je allerlei gezondheidsbeschermende artikelen. Lees ook: Meenemen naar de tropen.
Medicijnen
Indien je medicijnen gebruikt vergeet deze dan niet mee te nemen. Bovendien is in dat geval een Medicijnpaspoort zeer aan te bevelen. Vraag deze aan bij je apotheek. In het Medicijnpaspoort staat welke medicijnen je gebruikt, wat de werkzame stof is, in welke dosering en of je last hebt van allergieën en chronische aandoeningen. Aan de hand van dit paspoort kun je door elke arts in het buitenland snel geholpen worden. Bewaar dit document daarom altijd in je handbagage.
Drinkwater Oeganda
Drinken uit de kraan wordt afgeraden. Ondanks dat het kraanwater gezuiverd is, wijkt de samenstelling van het water af van hetgeen wat wij gewend zijn. Drinken van het kraanwater in Oeganda kan dus diarree veroorzaken. Wees dus ook voorzichtig met producten die bereid zijn met water, zoals ijsblokjes, verse klaargemaakte groente etc. Kook het water of drink het liefste mineraalwater uit flessen.
Bilharzia
In verband met het risico op een Bilharzia (Schistosomiasis) besmetting wordt het zwemmen in de meeste meren en rivieren van Oeganda afgeraden. Bilharzia is een moeizaam te behandelen worminfectie die lever, blaas en nieren kan aantasten. De infectie ontstaat doordat wormlarfjes die zich in zoet oppervlaktewater bevinden via de huid het lichaam binnendringen. Wees dus voorzichtig met zwemmen in natuurwater! Informeer bij twijfel bij je reisgids of zwemmen veilig en verantwoord is. Uiteraard is zwemmen in de zwembaden van hotels wel veilig.
Beste reistijd Oeganda
Oeganda kan het hele jaar door bereisd worden, hoewel er beperkingen kunnen zijn in de regenperiodes. Het land kent 2 regenperiodes : van maart-mei (lange regens) en van september-november (korte regens). Desondanks is vrijwel elke dag de zon te zien. Prijzen zijn lager in het regenseizoen en de natuur is dan op haar mooiste, maar sommige wegen kunnen onbereikbaar zijn. De temperatuur is echter het hele jaar door zeer dragelijk en komt zelden boven de 30 C. Lees ook: Klimaat en beste reistijd.
Vervoer in Oeganda
Oeganda is goed te bereizen met het openbaar vervoer. De infrastructuur is redelijk en breidt zich in een hoog tempo uit. De beste wegen bevinden zich tussen de grotere steden. Sommige onverharde wegen zijn onbegaanbaar tijdens het regenseizoen. Onderstaande informatie is vooral van belang als je van plan bent Oeganda op eigen houtje te verkennen. Indien je deelneemt aan een georganiseerde reis is het vervoer veelal geregeld.
Vliegen
De belangijkste luchthaven in Oeganda is de luchthaven van Entebbe, Entebbe International Airport. Rechtstreekste vluchten naar Oeganda worden uitgevoerd door KLM. Als je vliegt met KLM kun je rekenen op een vertrouwde service en dus een goed begin van je reis! Vliegduur is ongeveer 8 uur. Verder zijn er ook andere maatschappijen die op Entebbe vliegen, zoals British Airways, Turkish Airlines, maar deze zijn vrijwel altijd met een tussenstop en overstap.
Oeganda heeft goede binnenlandse verbindingen die onderhouden worden door (lokale) chartermaatschappijen. Deze hebben allen een vertegenwoordiging op het vliegveld van Entebbe. Tevens hebben de meeste chartermaatschappijen een kantoor in de hoofdstad Kampala. Voor kleinere vliegtuigen zijn er op verschillende plekken in het land, o.a. nabij de belangrijkste nationale parken, landingsstrippen te vinden.
Trein
Oeganda heeft een spoorwegnet, maar deze is weinig comfortabel en onbetrouwbaar. Er is een treinverbinding tussen Nairobi, Kenia en Kampala waarvan de rit ongeveer 20 uur duurt. Verder is er binnenlands een verbinding tussen Kampala en Kasese en tussen Kampald en Pakwach met diverse tussenstops. Algemeen wordt echter afgeraden om van de treinen gebruik te maken. Treinen rijden vrijwel zeker met vertraging. Een beter alternatief is reizen met de bus.
Bus
In Oeganda kun je gebruik maken van minibusjes voor personenvervoer, de zogenaamde matatus. Prijs wordt van tevoren gegeven en het vervoer met deze busjes is een avontuur op zich, maar ook beangstigend en riskant. Officieel mogen er maar 14 passagiers mee, waar tegenwoordig streng op wordt gecontroleerd. Desalniettemin worden er vaak veel meer mensen meegenomen. Wel kunt u met deze busjes overal in Oeganda komen en vrijwel overal op de route in- en uitstappen. Bovendien is reizen met matatus een leuke manier om in contact te komen met de lokale bevolking.
Tussen de grote steden kun je gebruikmaken van normale bussen. Deze diensten zijn betrouwbaar en goedkoop. Ook zijn er internationale verbindingen met de bus. Zo zijn er o.a. bussen van Nairobi (Kenia) naar Kampala en vanuit Congo kunt u via Kisore en Kibale Oeganda binnenreizen.
Boda-Boda
Boda-boda’s zijn bromfietsen of motoren die te huur zijn als taxi. Het is een populair vervoersmiddel in de drukke steden, maar niet bepaald veilig, hoewel dit natuurlijk ook afhankelijk is van de bestuurder. In de steden kun je op elk hoek van de straat wel op een boda-boda stappen. Over de prijs moet je onderhandelen.
Het is een leuke en unieke ervaring om een keer achterop een boda-boda over kleine kronkelende weggetjes naar je bestemming te reizen. Door het hoge aantal ongevallen waar boda-boda’s bij betrokken zijn, wordt deze manier van reizen echter afgeraden.
Taxi’s
De eenvoudigste manier van reizen door Oeganda is door middel van taxi en privé chauffeur. Ze kunnen je naar elke gewenste bestemming brengen. Meestal dient er vooraf een prijsafspraak gemaakt te worden. Taxi’s vind je in de steden, op de luchthaven en bij de hotels. Ook worden er genoeg rondreizen compleet met privéchauffeur aangeboden.
Autohuur
Uiteraard is het ook mogelijk een auto te huren in Oeganda en zelf door het land te rijden. Het is het voordeligste om in Oeganda zelf een auto te regelen, maar via internet kan dit ook van tevoren geregeld worden. Huur voordelig een auto bij Europcar.
Houd er rekening mee dat je in Oeganda links moet rijden en dat de rijstijl anders is dan in Nederland. Verder zijn gedurende de regentijd onverharde wegen nauwelijks begaanbaar en daarom is een 4WD dan noodzakelijk. Hoewel een internationaal rijbewijs niet verplicht is bij verblijven tot 90 dagen, kan deze toch handig zijn bij het huren van een auto.
Geldzaken
De Oegandese munteenheid is de Oegande Shilling (USH). De Ush is onderverdeeld in 100 cent. Munten die hoofdzakelijk gebruikt worden zijn die van 50, 100, 200 en 500 shilling en bankbiljetten van 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000 en 50.000 shilling. Je kunt echter vrijwel overal ook met de Amerikaanse Dollar en Euro betalen. Wel is het verstandig om zo veel mogelijk in Ush te betalen, aangezien dit vaak veel voordeliger is.
Geld kan gewisseld worden in hotels, bij banken en forexkantoren. Bij enkele banken (o.a. Barclay’s en Stanbic) in de grote steden kan geld opgenomen worden met een creditcard. Bij Stanbic Bank en Standard Chartered Bank kan er ook geld opgenomen worden met een gewone betaalpas (Maestro/Cirrus). Zorg dat je bankpas staat ingesteld op “wereld”.
Als je een auto wilt huren is betalen met creditcard vaak de enige optie.
Taal in Oeganda
De officiële voertaal in Oeganda is Engels. Luganda en Swahili wordt ook door velen gesproken. Verder worden er nog meer dan 30 andere talen gesproken, maar met Engels kom je overal uit de voeten.
Prijzen in Oeganda
Eten en drinken in Oeganda is niet duur. Ook zijn er talloze goedkope hostels en guesthouses te vinden. De prijzen van de betere hotels en toegangsprijzen tot nationale parken zijn echter aan de pittige kant. Een gorilla permit kost 600 dollar.
Reisverzekering afsluiten
Een reisverzekering inclusief medische dekking is verstandig indien men op vakantie gaat naar Oeganda. Een zorgverzekering biedt namelijk wel dekking, maar vaak niet volledig. Neem dus het zekere voor het onzekere en sluit een reisverzekering af. Zo weet je zeker dat je geen grote financiële risico’s loopt en kun je met een gerust gevoel op vakantie. Dit kun je eenvoudig en snel regelen via Europeesche verzekeringen.
Omgangsvormen
Oegandezen zijn vriendelijk en gastvrij, maar hechten waarden aan goede omgangsvormen. Voor je een gesprek aanknoopt is het goed gebruik om eerst te groeten en te informeren naar de gezondheid van de persoon voor je en diens familie. Zomaar een gesprek aanknopen zonder te groeten wordt als onbeleefd gezien. Groeten met een handdruk is altijd met de rechterhand.
Zorg dat je je altijd netjes kleed, dus niet met uitdagende kleding of in badkleding over straat. Oegandezen kleden zich over het algemeen netjes en verwachten dat dus ook van toeristen.
Homoseksualiteit is in Oeganda verboden en strafbaar.
Rondreis Oeganda?
Wil jij binnenkort een rondreis maken door Oeganda? De mooiste rondreizen door Oeganda boek je bij Kras, Sawadee en Koningaap. Ook is het mogelijk om een individuele reis te boeken bij Tenzing Travel.
Volg ons