Ik ben van jongs af aan al gefascineerd door Afrika en dan vooral door het spectaculaire landschap en de wilde dieren. Als kind keek ik regelmatig wildlife programma’s op National Geographic en Animal Planet en ik had al snel maar 1 droom: een safari maken in Afrika!

Gelukkig komen sommige dromen uit en heb ik inmiddels al verschillende Afrikaanse landen bezocht en al vele safari’s mogen maken. Dat Oeganda mijn favoriete Afrikaanse land is komt denk ik niet als een verrassing. Voor een safari zijn er natuurlijk vele topbestemmingen binnen Afrika en in sommigen landen, zoals Kenia en Tanzania, is het wildleven zelfs intensiever dan in Oeganda. Lees ook: de 9 mooiste safariparken van Afrika. Het mooie van Oeganda is echter dat het nog geen massatoerisme kent, waardoor een safari net wat specialer wordt. Zeker een bezoek aan Kidepo Valley National Park zal je het gevoel geven de enige toerist te zijn. Ach ja, welk land je ook kiest, een safari in Afrika is gewoon altijd een goed idee! Ik geef hier 6 redenen waarom je absoluut een keer op safari moet gaan.

1. Om Afrikaanse dieren in het wild te zien

Een afrikaanse safari biedt je de mogelijkheid om unieke en met uitsterven dieren in het wild te aanschouwen en om je te onderdompelen in de fascinerende natuur. Het zoeken naar en spotten van wilde dieren, zoals De big five (leeuw, olifant, buffel, luipaard, neushoorn) en de bijbehorende adrenaline maken het een onvergetelijk avontuur!

2. Om in het moment te zijn

We horen het maar al te vaak: leven in het hier en nu. Door te leven in het moment voel je je meer bewust en gelukkiger. Helaas is dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Tijdens een safari in Afrika gaat het echter helemaal vanzelf! De indrukwekkende natuur, de wilde dieren, de geluiden uit de bush, de zonsondergangen, de fenomenale uitzichten, de adrenaline die door je lichaam stroomt… Dit alles bij elkaar zal zorgen dat je volledig in het moment opgaat!

Zonsondergang in Afrika

3. Om bij te dragen aan natuurbehoud en bescherming van dieren

Het geld dat je uitgeeft aan een safari wordt grotendeels gebruikt voor het behoud van het park en natuurlijk voor de bescherming van de dieren die er leven. En dat is belangrijk, want vele Afrikaanse diersoorten worden met uitsterven bedreigd. Ook worden entreegelden soms gebruikt om de lokale gemeenschap te steunen. Zoals bijvoorbeeld bij Lake Mburo National Park. Tevens zijn er vele eco-lodges in de nationale parken van Afrika te vinden waarbij natuurbehoud en helpen van de gemeenschap voorop staat. Zoals de Budongo Eco Lodge in Oeganda. Kortom, het geld dat je uitgeeft tijdens een Afrikaanse safari komt goed terecht!

4. Om de mooiste foto’s vast te leggen

Als je op safari gaat wil je niet alleen wilde dieren zien, je wilt ze ook fotograferen! En als je ergens jaloersmakende foto’s kunt maken is het wel in Afrika! En die ene speciale foto kun je dan als je thuis bent mooi op canvas laten afdrukken. Een mooi aandenken en de perfecte manier om je herinneringen levend te houden.

Foto's maken tijdens een safari in Afrika

5. Omdat het een groot avontuur is

Een safari in Afrika is ontzettend spannend! Je weet namelijk nooit wat er op je staat te wachten als je met je 4WD de hoek om rijdt of zelfs loopt! Wandelsafari’s, paardrijsafari’s, mountainbike-safari’s, safari’s per boot, het kan allemaal in Afrika! Een safari buiten de auto geeft een volledig nieuwe beleving en perspectief van de Afrikaanse wildernis. In sommige nationale parken kun je zelfs kamperen in het park zelf. Ik heb zelf ooit gekampeerd in Mana Pools in Zimbabwe. Het was een van mijn grootste avonturen ooit. ‘s Nachts in je  tentje liggen en allerlei dierengeluiden horen terwijl er wilde dieren langs de tent lopen… Een waanzinnige ervaring!

6. Omdat het leerzaam is

Een Afrikaanse safari doe je vaak onder begeleiding van een ervaren en goed opgeleide ranger. Hierdoor leer je veel over alle interessante facetten van de Afrikaanse bush! Niet alleen over de grote bekende Afrikaanse dieren, maar je leert ook over insecten, planten en het herkennen van geluiden die je hoort.

Wil jij een Afrikaanse safari maken?

Het lijkt me duidelijk dat een Afrikaanse Safari gewoon echt op je bucketlist moet staan. Er zijn verschillende reisaanbieders die dat voor je kunnen verwezenlijken. Kijk bijvoorbeeld eens op Kras, Sawadee en Koningaap.

Heb jij nog een andere reden om echt een keer op safari te gaan? Dan ontvang ik graag een reactie 🙂