Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth National Park is het grootste, oudste en meest bekende  nationale park van Oeganda. Het park wordt doorsneden door de evenaar. Het park staat bekend om zijn enorme diversiteit aan landschapssoorten. Zo zijn er regenwouden, kratermeren, savannen en moerassen. Door deze variatie bevinden zich enorm veel dieren in dit populaire park. De zeldzame boomklimmende leeuw die je hier kunt vinden is daarbij een absoluut hoogtepunt.

Ligging en bereikbaarheid

Het Queen Elizabeth National Park ligt in het westen van Oeganda aan de voet van de prachtige Rwenzori gebergten. Dit resulteert in adembenemende uitzichten. Aan de andere kant ligt het Kigezei wildlife reserve. Het park is opgespits in een noordelijke en zuidelijke sector. Ze worden gescheiden door het 34 km lange Kanzinga kanaal. Dit kanaal verbindt Lake George(oosten) en Lake Edward (westen) en het is mogelijk er een boottocht op te maken. Het hoofdkwartier van het park, vlakbij Mweya, bevindt zich in het noorden, maar in het zuiden in Ishasha is ook een administratieve eenheid te vinden. Binnen het park bevinden zich een aantal dorpen. Katwe is het grootste dorp. Dit dorp ligt tegen het zoutmeer Lake Katwe wat een belangrijke bron van inkomsten voor de inwoners van Katwe is.

Queen Elizabeth National Park is goed te bereiken met de auto vanaf Kampala via de steden Mbarara en Bushenyi. De afstand is ongeveer 420 km en neemt 6 uur in beslag. Het is ook mogelijk om met een chartervlucht vanaf Entebbe naar een van de landingsstrips rond het park te vliegen. Deze bevinden zich in Kasese, Mweya en Ishasha.

Doen en zien in Queen Elizabeth National Park

Er is ontzettend veel te zien en te doen in in Queen Elizabeth National Park. Na 1 dag ben je nog lang niet uitgekeken op dit park van maar liefst bijna 2000 km2. Behalve jeepsafari’s op de savanne kun je prachtige wandelsafari’s maken in het zuidelijke gedeelte. Zo kun je onder begeleiding van een ranger een prachtige wandeling maken in het Maramagambo woud en rond het meer. Vooral voor vogelliefhebbers zijn deze wandelingen een absolute must. Vrijwel alle soorten ijsvogels zijn hier te vinden. De omgeving rond Lake Nyamusingiri is ook zeer interessant voor vogelliefhebbers, maar is ook rijk aan aapsoorten, waaronder chimpansees. De meest indrukwekkende wandeling kan gemaakt worden in het Kyambura Gorge gebied. Dit is ook de beste locatie voor een chimpansee tracking.

chimpansee in Oeganda

chimpansee

In het noordelijke gedeelte van het park bevinden zich een zevental kratermeren. Langs deze kratermeren zijn grote groepen flamingo’s te zien. Vier van deze meren zijn met een 4WD te bereiken, al zijn het geen gemakkelijke tochten. De avontuurlijke toerist zal hier daarom zeker aan zijn trekken komen.

Een absolute must tijdens een bezoek aan Queen Elizabeth National Park is een boottocht over het Kazinga kanaal. Deze tocht duurt ongeveer 3 uur en vaart langs de oevers van het kanaal. Tijdens de tocht zul je enorm veel dieren (vooral nijlpaarden!) en (water)vogels passeren. Met wat geluk tref je ook een groep drinkende olifanten langs de oevers.

Een bezoek aan het park is goed te combineren met een bezoek aan het Lake Mburo National Park, de Rwenzori gebergten  en Kibale National Park. Verder bevindt Bwindi Impenetrable National Park zich op slechts 2-3 uur rijden. Vandaar dat deze parken vaak gecombineerd worden tijdens een rondreis Oeganda.

Wildlife

Net als andere nationale parken in Oeganda heeft  het Queen Elizabeth National Park flink te lijden gehad tijdens het regime van Amin. Het aantal dieren liep toen op een gruwelijke manier terug. Gelukkig is door middel van flinke inspanning de wildstand weer behoorlijk groeiende. Door de enorme diversiteit aan landschappen is de diversiteit aan diersoorten eveneens groot. Er zijn bijna 100 verschillende diersoorten te bewonderen in dit park. Van de “Big Five” zijn 4 diersoorten te spotten in Queen Elizabeth National Park. Alleen de neushoorn is hier niet aanwezig. Het meest unieke dier en een absolute trekpleister naar dit park is de boomklimmende leeuw. Als je geluk hebt zul je er een treffen in een van de vijgenbomen. Een bijzondere ervaring, omdat er slechts 2 populaties van zulke leeuwen in de wereld voorkomen! Een daarvan bevindt zich dus in de zuidelijke sector van het Queen Elizabeth park.

boomklimmende leeuwen in Queen Elizabeth National Park

boomklimmende leeuwen

Behalve deze bijzondere leeuwen, vind je ook luipaarden, vele Oegandese kobs, buffels, olifanten, enorme hoeveelheden nijlpaarden, vele antiloop soorten, hyena’s en nog veel meer diersoorten. Maar ook voor het bezichtigen van chimpansees en andere aapsoorten zit je in Queen Elizabeth National Park goed. De beste kans om deze dieren te spotten is door een wandeling te maken in het Kyambura Gorge gebied. Hier bevinden zich ook zeldzame reuzenwoudzwijnen. Voor vogelliefhebbers is het Queen Elizabeth park ook een waar paradijs. Er bevinden zich hier namelijk meer dan 600 vogelsoorten!

Beste reistijd

Queen Elizabeth National Park is het gehele jaar geopend en kan dus het gehele jaar bezocht worden. De beste tijd om wild te spotten is echter gedurende het droogseizoen, in de maanden januari, februari en juni t/m september. De dieren migreren dan naar de oevers van het kanaal en meren om water te drinken. Ook is de chimpansee tracking in het Kyambura Gorge gebied dan gemakkelijker omdat de paden droger zijn. In de maanden juni t/m september is het echter hoogseizoen en daarom liggen de prijzen in die maanden een stuk hoger en is het veel drukker in het park. Een bezoek in het regenseizoen heeft als voordelen lagere prijzen en een mooier en groener landschap. Wel zijn sommigen wegen dan onbegaanbaar.

Accommodatie

Er zijn verschillende accommodatiemogelijkheden in en rondom Queen Elizabeth National park. Zowel voor de budget reiziger als voor de toerist die van luxe houdt is er genoeg te vinden. De Mweya safari lodge is een populaire luxe accommodatie met een spectaculair uitzicht over het Kanzinga kanaal. Er zijn ook diverse campsites te vinden o.a in Mweya en Ishasha. Tevens is het mogelijk om in Ishasha in traditionele banda’s te verblijven.

Vakantie naar Queen Elizabeth National Park?

Wil jij op vakantie naar Oeganda, inclusief een bezoek aan het Queen Elizabeth National Park? Kijk eens op Kras, Sawadee en Koningaap. Zij bieden georganiseerde groepsrondreizen door Oeganda aan! Een andere optie is om je droomreis naar Oeganda, inclusief een jeepsafari door Queen Elizabeth National Park, volledig op maat te laten samenstellen bij Jambo Safari Club.

Vergeet voor je op vakantie gaat geen reisverzekering met medische dekking af te sluiten. Dit kun je eenvoudig en snel doen via Europeesche verzekeringen.  Zorg ook dat je tijdig informeert naar de noodzakelijke vaccinaties. Kijk hiervoor op Meditel. Meer reistips lees je hier.