Oeganda ‘de parel van Afrika’ is een door land omsloten land in Oost-Afrika. In Oeganda kun je genieten van ongerepte natuur, weinig toerisme, unieke diersoorten en aangename temperaturen.

Wil je op vakantie naar Oeganda? Dan is een georganiseerde reis aan te raden. Er zijn er verschillende reisaanbieders die rondreizen door Oeganda aanbieden. Kijk bijvoorbeeld eens op KrasSawadee en Koningaap. Voor een individuele reis of een reis op maat kun je terecht bij Tenzing Travel en Jambo Safari Club.

Voordat je een vakantie naar Oeganda boekt, is het wel zo leuk als je wat over het land weet. In deze blog heb ik daarom een overzicht gemaakt van interessante, grappige en droevige historische, culturele en geografische feitjes.

Feiten over Oeganda

 1. Oeganda is met 236.580 km2 bijna 6 keer keer zo groot als Nederland. Het land heeft ruim 42 miljoen inwoners.
 2. Winston Churchill noemde Oeganda “the Pearl of Africa”. Hij bezocht het land tijdens de Britse koloniale tijd.
 3. Oeganda werd op 9 oktober 1962 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. In de jaren die volgden was er een hoop politieke en sociale onrust in het land, zowel door het dictatorschap van Milton Obote als van Idi Amin.
 4. President Museveni is sinds 1986 aan de macht in Oeganda. Hij zorgde voor herstel en vooruitgang.
 5. Oeganda heeft zich sinds de dood van Idi Amin ontwikkeld tot een van de meest veilige landen van Afrika.
 6. Oeganda heeft door zijn relatief hoge ligging en het klimaat het gehele jaar door een aangename temperatuur. De temperatuur ligt gemiddeld rond 25°.
 7. Het gemiddelde inkomen van een Oegandees ligt rond de 700 dollar.
 8. Oeganda is een paradijs voor vogelliefhebbers. Het land kent meer dan 1000 verschillende vogelsoorten. Een zeer bijzondere vogelsoort die je hier tegenkomt is de schoenbekooievaar.
 9. De munteenheid van Oeganda is de Oegandese shilling (Ush), maar je kunt op veel plaatsen ook met dollars of euro’s betalen.
 10. In Oeganda worden meer dan 30 verschillende talen gesproken. De hoofdtaal is Engels en Luganda is de meest gesproken lokale taal van het land.
 11. Oeganda is een republiek dat staatkundig onderverdeeld is in 77 districten. Deze districten zijn verspreid over vier geografische regio’s: Northern, Western, Central en Eastern.
 12. Oeganda behoort tot de top 15 grootste koffieproducerende landen in de wereld. Brazilië staat op nummer 1, gevolgd door Vietnam. Oeganda staat op positie 11.
 13. Ongeveer de helft van de inwoners van Oeganda is jonger dan 18 jaar. Hierdoor is Oeganda een land met een van de jongste bevolkingsgroepen ter wereld.
 14. In Oeganda rijden vele motorfietsen rond die dienen als taxi. Deze motorfietsen worden boda-boda genoemd.

boda-boda

 1. Een begroeting is in Oeganda uitgebreid en met een handdruk. Je zegt dus niet alleen “hoi”, maar je vraagt ook hoe het met iemand gaat.
 2. Oeganda is een zeer vruchtbaar land dat zelfs in staat zou moeten zijn om heel Afrika van eten te voorzien.
 3. Oeganda heeft drie Werelderfgoed locaties erkend door UNESCO. Dit betreft Bwindi Impenetrable Forest National park, Rwenzori Mountains National Park en de tombes van Kusabi in de hoofdstad Kampala.
 4. Een triest feit over Oeganda: homoseksualiteit is hier verboden. Hier staat een levenslange celstraf op. Mogelijk komt er een nieuwe wet waardoor homoseksuelen de doodstraf kunnen krijgen.
 5. Oeganda trekt jaarlijks meer dan een miljoen toeristen. In 2018 bezochten 1.8 miljoen toeristen het land.
 6. Oeganda is door het BBC benoemd tot het meest vriendelijke land ter wereld.
 7. Oegandazen zijn gek op dansen. Traditionele dansen nemen in Oeganda nog steeds een belangrijke plaats in de Oegandese cultuur.
 8. In Oeganda wordt vrij veel gefietst, voornamelijk om eten en brandhout te vervoeren.
 9. Een ‘Rolex’ is in Oeganda geen horloge, maar een populaire snack; een chapati gevuld met ei en groente en/of vlees. 
 10. In Kampala en Entebbe kun je bijna overal verse Tilapia eten. Deze steden lig vlak aan het Victoriameer waarin het barst van de tilapia.
 11. Oegandezen zijn gek op gebakken sprinkhanen. In het sprinkhanenseizoen, in november, vind je overal kraampjes met verse sprinkhanen.
 12. Een van de belangrijkste trekpleisters van Oeganda is de berggorilla. Ongeveer de helft van alle berggorilla’s ter wereld bevindt zich in het Bwindi Impenetrable Forest National Park.

Berggorilla Oeganda

 1. De gemiddelde levensverwachting in Oeganda is 55 jaar.
 2. In Oeganda zijn veel mensen besmet met HIV. Aids is hier dan ook nog steeds een belangrijke doodsoorzaak.
 3. Oeganda is een van de meest etnisch-culturele diverse landen ter wereld.
 4. De belangrijkste religie in Oeganda is het christendom. Ruim 80 procent van de bevolking is christen.
 5. Landbouw speelt een zeer belangrijke rol in de economie van Oeganda. Het biedt aan ongeveer 1/3 van de bevolking werkgelegenheid.
 6. Oeganda kent vele meren en rivieren. Het is daardoor een zeer waterrijk land.
 7. Oeganda heeft een zeer hoog vruchtbaarheidscijfer met 5.6 kinderen per inwoonster. De ‘meest’ vruchtbare vrouw van Oeganda heeft maar liefst 44 kinderen.
 8. Vrouwen in Oeganda trouwen erg jong, vandaar dat het aantal kinderen per inwoonster zo hoog is.
 9. In Oeganda is de moedersterfte erg hoog. Dit komt deels omdat vrouwen al op jonge leeftijd hun eerste kind krijgen en er tussen twee bevallingen weinig tijd zit.
 10. Er heerst nog steeds veel armoede in Oeganda. Het percentage van de bevolking dat onder de armoedegrens leeft was in 2013 19,3 %.
 11. De “crested crane”, of grijze kroonkraanvogel, is het nationale symbool van Oeganda. Je vindt deze vogel in het midden van de nationale vlag.

Vlag van Oeganda

 1. Oeganda kampt met een chronisch tekort aan medisch personeel.
 2. Het gevaarlijkste dier van Oeganda is de mug. Deze bloedzuiger brengt namelijk dodelijke ziektes over, waarvan malaria tot de meest voorkomende infectieziekte behoort. In Oeganda is malaria nog steeds een groot probleem. Jaarlijks sterven meer dan 10.000 Oegandezen aan deze ziekte.
 3. De belangrijkste exportproducten van Oeganda zijn koffie, vis, thee, tabak, katoen en bloemen.
 4. Oegandezen behoren tot de zwaarste alcoholdrinkers van Afrika. Naar schatting drinken ze maar liefst 9,8 liter alcohol per persoon per jaar.
 5. Een populaire drank in Oeganda is ‘Waragi’, een vorm van zelfgemaakte gin.
 6. De oorsprong van de Nijl, een van de langste rivieren ter wereld, bevindt zich in Oeganda. Je bezoekt de bron in Jinja. Lees ook: De top 7 activiteiten in Jinja.
 7. In Oeganda ligt het grootste meer van Afrika: het Victoriameer. Oeganda deelt dit meer met Tanzania en Kenia.
 8. Het Bantu-volk is de grootste bevolkingsgroep van Oeganda.
 9. De Lonely Planet heeft Oeganda in 2012 uitgeroepen tot nummer 1 vakantieland van dat jaar.
 10. Oeganda staat bekend om zijn ruimhartige opvang van vluchtelingen. Het land vangt momenteel ruim 1,2 miljoen vluchtelingen op. Dit is het hoogste aantal vluchtelingen van alle landen in Afrika.
 11. Het hoogste punt van Oeganda is 5,109m en betreft de Margerita Peak op Mount Stanley, onderdeel van het Rwenzori gebergte. Mount Stanley is de derde hoogste berg in Afrika.
 12. Het grootste, oudste en meest bekende nationale park van Oeganda is het Queen Elizabeth National Park. Het park is bijna 2000 km2.
 13. In Oeganda ligt in het noordoosten aan de grens van Soedan en Kenia het Kidepo Valley National park. Dit park wordt vaak uitgeroepen tot een van de mooiste parken van heel Afrika.
 14. Matoke is het meest gegeten gerecht in Oeganda en is gemaakt van gepureerde groene bananen.

groene bananen

 1. Oeganda is een van de weinige landen waar je boomklimmende leeuwen kunt spotten. Je vindt ze in Queen Elizabeth National Park.
 2. In Oeganda komt de neushoorn niet meer voor in het wild. Neushoorns in Oeganda zijn echter wel te vinden in de Ziwa Rhino Sanctuary. Lees ook: Interessante feiten over neushoorns in Oeganda.
 3. Oeganda is uitgeroepen tot het meest fitte land ter wereld. Oegandezen houden niet alleen van sport, maar lopen dagelijks veel kilometers om bij hun bestemming te komen.

Vakantie Oeganda

Wil jij op vakantie naar Oeganda? Boek dan een georganiseerde rondreis naar Oeganda bij Koningaap of Sawadee. Voor een individuele reis kun je terecht bij Tenzing Travel of Jambo Safari Club.