Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary

Omringd door het prachtige Victoriameer ligt een eiland waar zich een opvanglocatie voor chimpansees bevindt: het Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary. Deze sancturay is in 1998 opgericht met als doel een veilig plek te bieden aan in beslag genomen chimpansees en weesjes. Daarnaast richt de sanctuary zich ook op de educatie over chimpansees. Het eiland is inmiddels de thuisbasis van 49 chimpansees die door heel Oeganda gered zijn. Oeganda is één van de weinige landen waar chimpansees nog in het wild leven, maar helaas zijn dieren in het wild soms slachtoffer van stropers of dierenhandel. Ngamba Island is onder het beheer van Chimpanzee Sanctuary & Wildlife Conservation Trust. Deze organisatie werkt samen met de overheid en de Uganda Wildlife Authority om chimpansees te redden.

Het is mogelijk een dagexcursie naar het eiland te maken, maar het is ook mogelijk om er te overnachten. Voor wie echt ‘in nauw contact’ met chimpansees wil komen zijn er zelfs vrijwilligersprogramma’s. Door een bezoek te brengen aan Ngamba Island draag je bij aan de bescherming van de chimpansee!

Ligging en bereikbaarheid

Ngamba Island ligt ongeveer 23 km zuid-oost van Entebbe en is onderdeel van de Koome groep van eilanden (hiertoe behoren ook Kiimi, Nsazi, Koome, Bulago en Damba eiland). Het eiland is ongeveer 100 hectare groot waarvan 95 hectare bebost is en bewoond wordt door de chimpansees. De overige 5 hectare is het gebied waar de verzorgers leven en het bezoekerskamp is.  Door middel van een elektrisch hek zijn deze delen van elkaar gescheiden.

Het eiland kan bereikt worden per boot. Boten vertrekken vanaf Entebbe en brengen je in ongeveer 45 minuten naar Ngamba eiland. Het is ook mogelijk om er per traditionele gemotoriseerde kano gebracht te worden, maar de reis neemt dan 90 minuten in beslag. Meer informatie over boekingen vind je op de website van Ngamba Island.

Activiteiten en excursies

Er zijn diverse tour packages mogelijk naar het eiland die je de unieke mogelijkheid geeft oog in oog te komen staan met de chimpansee. Wist je dat ons DNA voor ongeveer 98% gelijk is aan die van hun? Het is werkelijk een bijzondere ervaring om deze dieren die zo overduidelijk aan ons verwant zijn van dichtbij te mogen aanschouwen!

1 of 3 daagse chimpansee safari

Tijdens een dagtrip kun je zien hoe de chimpansees gevoerd worden en geeft de mogelijkheid om mooie foto’s te maken. Behalve chimpansees zijn er ook vele vogelsoorten en reptielen op het eiland te zien.

Een 3-daagse tour is echter veel indrukwekkender . Tijdens dit 3-daagse bezoek ben je voor 1 dag verzorger, kun je meerdere malen het voeren meemaken, overnacht in je een mooie safaritent en beleef je indrukwekkende ontmoetingen met de chimpansees. Tevens is een bezoek aan omringende vissersdorpjes en een boottocht met zonsondergang inbegrepen.

Vrijwilligersprogramma van  1 of 4 weken

Een tijdje als vrijwilliger meehelpen op Ngamba Island is natuurlijk een once-in-a-lifetime ervaring! Je helpt mee met de dagelijkse activiteiten van de verzorgers, zoals het schoonmaken de kooien, voeren van de dieren, gedragsstudies, onderhoud van de verblijven en nog veel meer.

In het 4 weken durende programma leer je ontzettend veel over chimpansees, hun natuurlijke leefomgeving en ben je tijdelijk een echte dierenverzorger. Je helpt ook mee om bezoekers te informeren over het belang van het beschermen van chimpansees. Kosten voor dit programma zijn 2400 dollar.

Bezoek aan Ngamba Island Sanctuary

Wil jij op vakantie naar Oeganda inclusief een bezoek aan het Ngamba Island Sanctuary Island? Vraag bij Jambo Safari Club dan vrijblijvend een offerte aan van jouw ideale reis. Boek je directe vlucht naar Entebbe bij KLM. Let op: voor een meerdaags bezoek aan Ngamba Island zijn aanvullende vaccinaties vereist. Informeer hiernaar bij een boeking en begin op tijd met inentingen. Deze kun je halen bij Meditel..