Veel toeristen hopen tijdens een safari in Afrika de “Big 5” te spotten. De Big 5 staat voor 5 grote gevaarlijke dieren in Afrika. Namelijk de olifant, de neushoorn, de buffel, de leeuw en het luipaard. Als je op vakantie naar Oeganda gaat, zal je echter deze Big 5 niet in het wild gaan zien. Dat wil zeggen: de neushoorn zal uit het rijtje ontbreken.

Er zijn namelijk nog maar een paar neushoorns in Oeganda te vinden, maar deze bevinden zich niet in het wild. Twee witte neushoorns zijn te vinden in de Uganda Wildife Education Centre in Entebbe. Verder bevinden zich 19 witte neushoorns onder het strenge toezicht van de Ugandan Wildlife Authority in de Ziwa Rhino Sanctuary.

Geschiedenis neushoorns in Oeganda

In 1960 leefden er zowel witte als zwarte neushoorns in verschillende wildparken in Oeganda. Echter door stroperij en politieke onrust met oorlogen als gevolg nam het aantal dieren in het wild op gruwelijke wijze hard af. Tijdens het bewind van Amin en Obote in de jaren ‘70 en ‘80 werden de nationale parken gebruikt als provisiekast door de rebellenlegers. Hierdoor werd veel van het wildleven in de parken afgeslacht. Bovendien worden aan de hoorn van de neushoorn geneeskrachtige en magische  kachten toegekend. Hoewel deze krachten nooit wetenschappelijk bewezen zijn, zijn de hoorns erg gewild als ingrediënt in traditionele Oosterse geneesmiddelen. In Vietnam gelooft men zelfs dat de hoorn werkzaam is tegen kanker. Hierdoor zijn de hoorns enorm kostbaar. Dit heeft ertoe geleid dat er enorm veel gejaagd is op de neushoorn. Sinds 1983 is de neushoorn door dit alles volledig uitgestorven in Oeganda.

neushoorns in Oeganda

Ziwa Rhino Sanctuary Oeganda

In 1998 werd een herintroductieproject voor neushoorns opgezet door de Rhino Fund Uganda (RFU) en Uganda Wildlife Authority. Als onderdeel van dit project werd door de RFU een 70 km2 groot reservaat opgezet. Dit reservaat wordt het Ziwa Rhino Sanctuary genoemd en ligt centraal in Oeganda.

In 2002 werden de eerste witte neushoorns succesvol van Kenia naar Oeganda verplaatst. Deze 2 bevinden zich in het Uganda Wildlife Education Centre voor educatieve doeleinden. In 2005 werden er voor het eerst witte neushoorns van Kenia naar de Ziwa Rhino Sanctuary overgeplaatst. In 2006 zijn er nog eens 2 neushoorns van Florida naar de Ziwa Rhino Sanctuary gebracht. En inmiddels zijn er ook een aantal kalveren geboren. Momenteel  bevinden zich 19 witte neushoorns in het reservaat. Deze dieren worden door parkwachters 24 uur per dag goed in de gaten gehouden en beschermd tegen stropers. Dit is absoluut nodig want de jacht op de neushoorn is nog steeds gaande. Een 2 meter hoog elektrisch hek rondom het park dient daarom ter extra bescherming.

Het doel van het herintroductie project is om uiteindelijk neushoorns te gaan herintroduceren in de nationale parken van Oeganda. Zodra het aantal neushoorns waarmee gefokt kan worden in de Zino Rhino Sanctuary groot genoeg is zal deze herintroductie beginnen. Vanaf dan zullen toeristen ook weer neushoorns in de nationale parken kunnen gaan spotten. Toeristen die nu al graag neushoorns willen zien in Oeganda kunnen een bezoek brengen aan de Ziwa Rhino Sanctuary. Het is hier namelijk mogelijk om een neushoorn trektocht ter voet of per kano te maken. Behalve witte neushoorns zijn hier ook vele andere dier- en vogelsoorten te zien. In de moerassen van het park vind je zelfs de zeldzame schoenbekooievaar. Een bezoek aan het Ziwa Rhino Sanctuary wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan het nabij gelegen Murchison Falls National Park.

Witte neushoorn feiten

  • Er zijn vijf soorten neushoorns. Namelijk de witte en zwarte neushoorn in Afrika. En de Indische, Javaanse en de Sumatraanse neushoorn in Azië. De Javaanse neushoorn is met 60 exemplaren het meest bedreigd. De witte neushoorn is met 20.000 exemplaren de minst bedreigde soort.
  • De witte neushoorn is met een gewicht tot wel 4500 kilo de zwaarste soort. De Sumatraanse neushoorn is met maximaal 950 kilo de kleinste soort.
  • De benaming witte neushoorn heeft niks met de kleur van het dier te maken. Witte neushoorns zijn namelijk grijs. Wit komt van het Zuid-Afrikaanse woord ‘weit’ wat breed betekend. Dit heeft te maken met de brede bovenlip van het dier. De Engelsen vertaalde het woord ‘weit’ echter in white (wat wit betekend).
  • Witte Neushoorns zijn op een leeftijd van ongeveer 10 jaar volwassen. Ze kunnen ongeveer 45 jaar oud worden.
  • Net als olifanten hebben witte neushoorns sterke familiebanden. Ze rouwen dan ook om de dood van een familielid.
  • De hoorn van een neushoorn bestaat uit keratine, hetzelfde materiaal als waaruit nagels zijn opgebouwd.
  • Het hoofd van de witte neushoorn is het zwaarste deel van hun lichaam. Daarom eten ze alleen maar kort gras.
  • Witte neushoorns hebben een draagtijd van maar liefst 16 maanden. Ze krijgen meestal 1 kalf tegelijk. Ze kunnen echter in een heel leven tot wel 12 nakomelingen krijgen.
  • De huid van de witte neushoorn is op sommige plekken meer dan 5 cm dik.
  • De witte neushoorn heeft een zeer slecht gezichtsvermogen, maar dit wordt gecompenseerd door een buitegewoon goed gehoor en reukvermogen.
  • Witte neushoorns kunnen tot wel 150 kilo per dag eten en drinken tot wel 80 liter water per dag.

Vakantie naar Oeganda

Hoewel de afwezigheid van neushoorns in het wild in Oeganda natuurlijk een gemis is, is Oeganda nog steeds een fantastische vakantiebestemming voor elke natuur- en dierenliefhebber. Oeganda wordt de parel van Afrika genoemd en dat is niet voor niks.

Het land kent een uniek groen decor en een grote diversiteit aan flora en fauna. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en het is uitgegroeid tot een van de veiligste landen van Afrika. Door een vakantie naar Oeganda te boeken en de mooiste parken te bezoeken steun je diverse projecten in het land. Wil je graag bijdragen aan de bescherming van neushoorns in Oeganda? Vergeet dan niet een bezoek te brengen aan Ziwa Rhino Sanctuary!

De mooiste georganiseerde groepsrondreizen door Oeganda vind je bij kras.nl, Sawadee en Koningaap. Wil je liever een reis op maat laten samenstellen? Kijk dan op Jambo Safari Club. De mogelijkheden voor jouw vakantie naar Oeganda zijn hier onbeperkt!