Murchison Falls National Park

Murchison Falls National Park is met een oppervlakte van 3840 km2 het grootste nationale park van Oeganda. Dit park is onderdeel van de Murchison Falls Conservation Area. Hiertoe behoren ook het Bugungu en Karuma Falls wildreservaat. Tijdens een rondreis Oeganda wordt het park vaak gecombineerd met een bezoek aan Queen Elizabeth N.P.Kibale Forest N.P. en Bwindi Impenetrable Forest N.P.

Murchison Falls National Park werd in 1952 officieel geopend. Tijdens het bewind van Amin werd het park Kabalega Falls National Park genoemd, omdat hij elke herinnering aan de Britse overheersing wilde uitbannen. Vandaar dat op sommige kaarten nog steeds deze naam gebruikt wordt. Het park is met zijn vele rivieren en meren een zeer waterrijk geheel. Dit resulteert in een fantastische diversiteit aan flora en fauna. Bovendien zijn er prachtige watervallen te bewonderen: de Murchison Falls, waar het park zijn naam dan ook aan dankt. Hier wringt de Nijl zich door een nauwe spleet om vervolgens bijna 45 meter naar beneden te storten!

Ligging en bereikbaarheid

Murchison Falls National Park ligt in het noordwesten van Oeganda en is goed te bereiken via een geasfalteerde weg vanuit Kampala (300 km) via de dichtsbijzijnde stad Masindi. Het park wordt doorkruist door de Victoria Nijl van oost naar west over een lengte van 120 km. De Victoria Nijl waar de Murchison watervallen zich bevinden stroomt uit via de Albert Nijl in Lake Albert.

Het hoofdkwartier van het park bevindt zich in Paraa. Paraa bevindt zich op ongeveer 85 kilometer van Masindi. Behalve per auto kan het park ook per chartervlucht bereikt worden. De landingsstrip bevindt zich in Pakuba en ligt ongeveer 19 km vanaf Paraa.

Activiteiten Murchison Falls National Park

De meeste bezoekers komen naar Murchison Falls National Park om een boottocht stroomopwaarts naar de watervallen te maken. Boten vertrekken dagelijks om 9.00 en om 14.00 uur. Deze 3 uur durende boottocht start bij Paraa en passeert de oevers van de rivier waar zich drinkende en badende dieren bevinden. Tevens passeert de boot vele honderden nijlpaarden en krokodillen. Eenmaal aangekomen bij de waterval is een klim naar de bovenloop van de waterval een mogelijkheid.  Een unieke ervaring om nooit te vergeten!

Een andere boottocht vanaf Paraa die tot de mogelijkheden behoort is een stroomafwaartse tocht richting Lake Albert, de papryrus Delta in. Deze bijzondere 4-5 uur durende tocht is een unieke kans om de zeldzame schoenbekooievaar en vele andere diersoorten te spotten.

Het park kan uiteraard ook met de auto verkend worden. Zelfs de top van de waterval kan  met de auto bereikt worden. Er zijn diverse routes uitgezet voor langere en korte safaritochten. Een 4WD is noodzakelijk aangezien de routes erg drassig kunnen zijn. Er kunnen ook  jeepsafari’s’ met een ranger geboekt worden. Deze georganiseerde tochten worden voornamelijk in het noorden van het park gehouden, aangezien daar het meeste wild voorkomt.

Wildlife

Het park heeft enorm te lijden gehad tijdens het bewind van Amin. Vele dieren zijn in die periode afgeschoten waardoor het wild bijna volledig was uitgeroeid. En hoewel de gevolgen nog steeds merkbaar zijn, is de flora en fauna in het park inmiddels flink hersteld. Er zijn weer volop diersoorten te zien! Het park wordt bewoond door maar liefst 80 verschillende landdieren, waaronder olifanten, Rothschild giraffen, buffels, leeuwen, wrattenzwijnen en hartebeesten. Doordat het park waterrijk is leven er ook nog eens vele honderden nijlkrokodillen en nijlpaarden. Bovendien is het park ook voor vogelliefhebbers een waar paradijs. Zo zijn meer dan 465 verschillende vogelsoorten te vinden, waaronder de bijzondere schoenbekooievaar.

Rothschild giraffen in Murchison Falls National Park Oeganda

Rothschild giraffen

Accommodatiemogelijkheden in Murchison Falls National Park

Er zijn diverse accommodatiemogelijkheden in en rondom Murchison Falls National Park. Deze variëren van kampeerplekken tot luxe lodges en banda’s.  Voor de budget reiziger is de Red Chilli Rest camp de beste optie. Voor de toerist die van luxe houdt zijn de Paraa Safari Lodge en de Nijl safari Lodge goede opties. Daarnaast biedt de Sambiya River Lodge zowel mogelijkheden voor de budget reiziger (banda’s) als voor de toerist die wat meer luxe en comfort wenst. 

Vakantie naar Murchison Falls National Park?

Wil jij op vakantie naar Oeganda, inclusief een bezoek aan het Murchison Falls National Park? Kijk eens op Kras, Sawadee en Koningaap. Zij bieden georganiseerde groepsrondreizen door Oeganda aan! Een andere optie is om je droomreis naar Oeganda, inclusief een bezoek aan de Murchison Falls, volledig op maat te laten samenstellen bij Jambo Safari Club.

Vergeet voor je op vakantie gaat geen reisverzekering met medische dekking af te sluiten. Dit kun je eenvoudig en snel doen via Europeesche verzekeringen.  Zorg ook dat je tijdig informeert naar de noodzakelijke vaccinaties. Kijk hiervoor op Meditel. Meer reistips lees je hier.