Mount Elgon National Park

Mount Elgon National Park is genoemd naar de uitgedoofde vulkaan die op de grens van Oeganda en Kenia ligt: de Mount Elgon. De eerste uitbarsting van deze vulkaan vond ongeveer 24 miljoen jaar geleden plaats. De laatste uitbarsting was ongeveer 10 miljoen jaar geleden. Mount Elgon was ooit de hoogste berg in Afrika en rees ver boven de 5895 m hoge Kilimanjaro uit. Door jarenlange erosie is de vulkanische berg nu echter nog maar 4321 m hoog en daarmee nog maar de 8ste hoge berg van Afrika.

Het hoogtepunt van Mount Elgon National Park is uiteraard een tocht over de berg en de klim naar de hoogste top: de Wagagai. Verder kan men hier genieten van een spectaculair landschap met vele grotten, warmwaterbronnen, watervallen en rotsformaties!

Ligging en bereikbaarheid

Mount Elgon National Park ligt 235 km ten oosten van Kampala op de grens van Oeganda en Kenia. Via een goede weg vanaf Kampala is het hoofdkwartier in Mbale in ongeveer 3-4 uur te bereiken. Vanaf Mbale rijden er minibusjes naar het bezoekercentrum in Budadiri, waar de tochten geregeld kunnen worden.

Beklimmen van Mount Elgon

Hte beklimmen van de Mount Elgon is niet buitengewoon moeilijk en daarom een goed alternatief voor de meer uitdagende Rwenzori gebergten. Er komt geen sneeuw voor op Mount Elgon, er is geen speciaal gereedschap vereist voor de tocht en de kans op hoogteziekte is zeer klein. In het bezoekerscentrum in Budadiri dient alles geregeld te worden (permit, gids en dragers) alvorens men kan beginnen aan de tocht. Er zijn 3 standaardtochten naar de Wagagai top.

De Sasa-beklimming

Dit is de kortste, populairste, maar ook zwaarste route naar de de Wagagai. Deze tocht neemt 4 dagen in beslag en start vanaf Budadiri op ongeveer 1250 m hoogte. De eerste dag is het zwaarste en wordt er ongeveer 1600m in hoogte afgelegd naar een kampeerterrein aan de Ssasa rivier. Op de tweede dag wordt de Jackson’s hoogte bereikt en op de derde dag de top van Mount Elgon. De vierde dag eindigt weer in Budadiri.

De Sipi-beklimming

Dit is de langste route naar de piek en neemt 4-6 dagen in beslag. De tocht begint bij een educatie centrum in Kapkwai in het noordwesten van het park op 2050m hoogte. De route loopt door het noordwesten via de Tutum grot naar de krater om vervolgens de Wagagai piek te bereiken. De route begint gemakkelijk, maar wordt vanaf dag 3 een stuk zwaarder.

De Piswa-beklimming

Deze tocht duurt 7 dagen en is de makkelijkste route van de 3. De tocht start aan de noordkant van het park bij Kapkwata. De route passeert fantastische vegetatiezones en biedt geweldige uitzichten over de Karamoja vlaktes in Oeganda en de Nandi en Kapeguria heuvels in Kenia. Tevens passeert de route diverse warmwaterbronnen op weg naar de top.

Mount Elgon National Park

Grotten

De omgeving van Mount Elgon National Park is rijk aan grotten. Vandaar dat er ook diverse tochten naar deze grotten georganiseerd worden. De Numagabwe grot bevindt zich slechts 3 km van Budadiri en is van binnen versiert met indrukwekkende oude rotschilderingen. Andere makkelijke bereikbare grotten in het park zijn de Kapkwai grot en de Khauka grot.

Sipi watervallen

Aan de noord- en westkant van Mount Elgon National Park bevinden zich een reeks kliffen van enkele kilometers lang. Hier duiken de rivieren van de berg als prachtige watervallen naar beneden. De bekendste in dit gebied zijn de 3 Sipi watervallen. Deze zijn te voet bereikbaar vanaf het plaatsje Sipi net buiten het park, ongeveer een uur rijden vanaf Mbale. De wandeltocht brengt je naar schitterende uitzichten op de watervallen. Het is tevens mogelijk naar de bovenkant van de watervallen te wandelen en een aantal grotten te bezoeken. Vanaf een grot kijk je zo op de binnenkant van een van de watervallen.

Wildlife

Bij alle tochten over de berg is er een grote kans op ontmoetingen met wilde dieren. Er zijn ongeveer 26 verschillende diersoorten waargenomen op de hellingen aan de Oegandese kant van Mount Elgon. Dit aantal breidt zich zelfs geleidelijk uit door de terugkeer van ooit verjaagde diersoorten. Deze diersoorten werden destijds verjaagd omdat de berg een geliefd landbouwgebied was. Sinds het park is uitgeroepen tot nationaal park in 1993 keerden diverse dieren weer terug. Diersoorten die je nu in het park vindt zijn onder andere diverse antilope soorten, buffels, olifanten, bosvarkens luipaarden en hyena’s. Ook zijn er diverse aapsoorten in het park te vinden, zoals de zwart-witte colobus. Bovendien leven er meer dan 300 verschillende vogelsoorten in Mount Elgon National Park!

Beste reistijd

Mount Elgon National Park kan het gehele jaar door bezocht worden en Mount Elgon kan tevens het hele jaar beklommen worden. De beste periode om de berg te beklimmen is echter tijdens het droogseizoen van juni t/m augustus en van november t/m maart. Tijdens de regenmaanden zijn de beklimmingen lastiger, omdat de paden glad kunnen zijn. De mooiste maanden zijn november en december, omdat het park dan in bloei staat.

Accommodatie

Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden rondom het park. Tijdens de beklimming slaap je uiteraard in tenten op kampeerterreinen op de berg. Vlakbij het hoofdkwartier van Mount Elgon National Park ligt het Mount Elgon Hotel. Een prima accommodatie om de nacht voor de beklimming door te brengen. Een luxere optie is het Mbale Resort Hotel, een prachtig hotel met uitzicht op de bergen.

Vakantie naar Mount Elgon National Park?

Wil jij op vakantie naar Oeganda inclusief een bezoek aan Mount Elgon National Park? Kijk dan op Jambo Safari Club. Hier kun je jouw droomreis helemaal naar wens laten samenstellen! Of boek je direct vlucht bij KLM en je hotels bij booking.com. Een auto kun je voordelig huren bij Europcar. Combineer je reis met een bezoek aan de andere hoogtepunten van Oeganda.

De foto’s van Mount Elgon op deze pagina zijn gemaakt door Kristina Just.