Afrika staat bekend om zijn safariparken en grote diversiteit aan diersoorten. Ik had vroeger het idee dat elk park eruitziet zoals je vaak in documentaires langs ziet komen: een klassiek safarilandschap met acaciabomen en grote kuddes buffels en zebra’s. Toch is dit niet het beeld dat je in de meeste parken treft. Er is een namelijk een enorme diversiteit aan landschappen en diersoorten te vinden in Afrika! Elk park is daardoor uniek en heeft zijn eigen charmes en kenmerken.

Ik schreef al eerder een blog over waarom je absoluut een keer op safari wil gaan. Tijdens een safari zie je de mooiste wilde dieren, zie je prachtige zonsondergangen en ervaar je de stilte van de vroege morgen. Daarnaast zorgt het niet weten wat er gaat komen voor een bepaalde spanning die je alleen tijdens een safari in Afrika ervaart. Zet een safari dus op je bucketlist!

Afrika heeft heel veel safariparken. Weet jij niet zo goed welk park je moet bezoeken? Dan kan dit lijstje met de 10 mooiste safariparken van Afrika je vast helpen bij je keuze!

1. Kidepo Valley National Park

Kidepo Valley National Park is een park in Oeganda waar je een klassiek Afrikaans savanne landschap vindt. Het park stond lange tijd bekend als onveilig, maar sinds een aantal jaren is het gebied rustig en veilig om naartoe te reizen.

Het park is genoemd naar de rivier Kidepo die door het park stroomt en ontspringt op de Dongotona, een berg in Soedan. Op de grens van het park bevinden zich verschillende dorpjes die bewoond worden door de Karimojong. Dit volk heeft een vergelijkbare leefwijze als de Masai.

Het mooie van Kidepo Valley National Park is dat er nog steeds weinig bezoekers komen. Door de afwezigheid van massatoerisme is het ongerepter en rustiger dan de andere nationale parken. Het biedt een unieke mogelijkheid om in stilte te genieten van het echte Afrika gevoel in de nabijheid van vele prachtige wilde dieren. Het Park kan het hele jaar bezocht worden, maar om wild te spotten zijn de drogere maanden (juli- augustus en december-maart) het beste.

Je reis naar Kidepo Valley National Park regel je bij Jambo Safari Club.

traditionele bandas in kidepo valley national park

2. Kruger Park, Zuid-Afrika

Het beroemde Kruger park kan natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. Dit enorme park in het noordoosten van Zuid-Afrika is bijna 20.000 km2 groot. Door deze enorme omvang vind je hier een grote diversiteit van landschappen en vele rivieren.

Het park is de ideale locatie om de Big Five te spotten. Daarnaast is het de enige plek in de wereld waar witte leeuwen voorkomen. Kruger staat daarom garant voor een imponerende en onvergetelijke belevenis.

Je mag het park met je eigen auto betreden. Wandelsafaris’s zijn hier ook mogelijk. Deze dien je echter wel ruim van tevoren te boeken! Het park trekt namelijk het hele jaar door een groot aantal toeristen. De beste reistijd naar Kruger is van eind mei tot begin oktober. Dit zijn de drogere maanden en veel dieren bevinden zich dan in de buurt van water.

Je reis naar Kruger boek je bij Kras, Sawadee of Djoser.

Kruger National Park

3. Hwange National Park, Zimbabwe

Hwange National Park is met 14651 km2 het grootste wildpark van Zimbabwe. Vanwege de enorme omvang van het park is het landschap zeer gevarieerd. Het is bovendien één van de minst druk bezochte parken van de grotere safariparken in Zuidelijk Afrika.

Het park is één van de beste plekken in de wereld om de zeldzame Afrikaanse Wilde honden te spotten. Tevens vind je hier enorme kuddes buffels, grote aantallen olifanten en de kans om leeuwen te vinden is hier ook groot.

Er zijn diverse safari opties in het park, zoals wandelsafari’s, paardrijd safari’s en nachtsafari’s. Midden in het park bevinden zich een aantal verhoogde platformen die je kunt reserveren om de nacht door te brengen. Dit biedt de mogelijkheid om midden in de nacht onderdeel te zijn van de wildernis. Absoluut iets wat je niet mag missen bij een bezoek aan dit park! In de nacht hoor je de geluiden van hyena’s en leeuwen. Misschien loopt er zelfs een olifant op ooghoogte langs het platform. De foto hieronder heb ik gemaakt toen ik een nacht doorbracht op zo een platform.

Je reis naar Hwange National Park boek je bij Sawadee en Jambo Safari Club.

Hwange National Park

4. Serengeti , Tanzania

Ooit de Grote Trek van miljoenen gnoes, wildebeesten en zebra’s in het echt willen zien? Dan zul de Serengeti in Tanzania moeten bezoeken. De Serengeti behoort tot één van de bekendste safariparken in Afrika. Het park is maar liefst 14.765km² groot en trekt jaarlijks zo een 90.000 bezoekers.

Het park is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO sinds 1981. Het is beroemd vanwege het spectaculaire landschap, de enorme diversiteit aan diersoorten en natuurlijk de indrukwekkende jaarlijkse Grote Trek. De uitgestrekte en voor het oog eindeloze grasvlaktes zijn hier overweldigend. Serengeti betekent dan ook niet voor niks: “eindeloze vlaktes”.

De beste tijd om de Serengeti te bezoeken is van mei tot en met september. Het is dan niet te heet en de dieren verzamelen zich bij water plaatsen om te drinken. Hierdoor zijn ze makkelijker te spotten. In de maanden januari en februari vindt de migratie plaats.

Je reis naar de Serengeti regel je bij Kras, SawadeeDjoser

Serengeti

5. Masai Mara, Kenia

De Masai Mara in Kenia is onderdeel van de Serengeti vlakte. Ook hier is de jaarlijkse migratie van miljoenen gnoes, wildebeesten en zebra’s te zien. De Masai Mara is daarnaast wereldberoemd vanwege het Masai-volk. De mensen van dit nomadenvolk zijn een opvallende verschijning. Ze dragen kleurige kleding, rode doeken over hun schouders en vele juwelen. Het is mogelijk om een authentiek dorp van ze te bezoeken.

De Masai Mara staat verder bekend om grote populaties van leeuwen, luipaarden, hyena’s en cheeta’s. De kans dat je hier een groot roofdier gaat spotten is dus groot. In de maanden juli tot oktober is de Masai Mara de plek om de Grote Trek te beleven.

Je reis naar de Masa Mara regel je bij Kras, Sawadee of Djoser.

Masai Mara

6. Okavanga Delta, Botswana

Okavanga Delta is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Het is een extreem groot natuurgebied van 15.000 km2 dat in 2014 is toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het gebied bestaat uit rivierarmen en moerassen, beboste eilanden, graslanden, zandvlaktes, savanne en riet-, lelie- en papyrusvelden. Er zijn hier geen wegen. De safari’s zijn hier dus ter voet en met een traditioneel bootje op het water.

Omdat het park een waterrijk gebied is, vind je hier nijlpaarden en krokodillen in overvloed. Vanuit de boot kun je echter ook olifanten, leeuwen, buffels en vele andere diersoorten spotten. De beste tijd om de Okavango Delta te bezoeken is van mei tot september. De kans om dieren te spotten is in deze drogere maanden het grootst.

Je reis naar de Okavango Delta boek je bij Kras, Sawadee of Jambo Safari Club.

Okavango Delta

7. Mana Pools, Zimbabwe

Mana Pools National Park is misschien wel het best bewaarde geheim van Afrika. Dit stukje paradijs aan de Zuidelijke kant van de Zambezi rivier in Zimbabwe biedt de mogelijkheid om volledig onderdeel te worden van de Afrikaanse wildernis.

Het is alleen weggelegd voor echte avonturiers. Hekken, goede wegen en hotels vind je hier namelijk niet. Wel vind je hier kanotochten op de Zambezi, wandelsafari’s en slapen op een kampeerplaats midden in het park. Een bezoek aan dit park is dan ook niet zonder gevaar.

Ik ben 2 keer in Mana Pools geweest en het zijn de spannendste momenten van mijn leven geweest. Vooral de nachten in een tentje, terwijl je naast de tent een nijlpaard hoort grazen en dieren voorbij hoort lopen zijn superspannend. In een kleine kano over de Zambezi rivier peddelen, terwijl krokodillen en nijlpaarden vlak onder je door zwemmen, is beangstigend en overweldigend tegelijk.

Opvallend in Mana Pools zijn de sprookjesachtige bossen die je er tegenkomt, zoals te zien is op de foto hieronder die ik tijdens een safari gemaakt heb.

Je reis naar Mana Pools regel je bij Jambo Safari Club.

Mana Pools

8. South Luangwa National Park, Zambia

In het oosten van Zambia ligt South Luangwa National Park. Het park is ruim 9000 km2 groot en staat bekend staat om zijn fantastische wandelsafari’s. Voor een meeslepende wildernis ervaring zit je hier absoluut goed.

Door het park stroomt de Luangwa rivier waar zich enorme hoeveelheden krokodillen en nijlpaarden bevinden. Tevens vind je hier vele buffels, grote leeuwenfamilies, olifanten, vele antilope soorten en nog veel meer. South Luangwa is bovendien met ruim 400 vogelsoorten een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Om vogels te spotten kan het park het beste tijdens het regenseizoen bezocht worden. Om wild te spotten zijn de droge wintermaanden juist het meest geschikt. De dieren verzamelen zich dan namelijk bij de oevers van de rivier om te drinken.

De foto die je hieronder ziet, heb ik gemaakt tijdens een bezoek in Luangwa. Ik had het geluk een groep leeuwen te treffen die net een buffel gevangen hadden.

Een reis naar Zambia boek je bij Djoser of Jambo Safari Club.

South Luangwa

9. Etosha National Park, Namibië

Etosha National Park is het bekendste park van Namibië en behoort tot één van de grootste wildparken van Zuidelijk Afrika. Het park staat bekend om haar diversiteit aan diersoorten en vooral ook om de grote aantallen van bepaalde diersoorten.

In het park bevinden zich vele waterplaatsen waar dieren zich verzamelen.Hierdoor maak je veel kans op het zien van vele verschillende dieren. Etosha bestaat voor een groot deel uit een enorme zoutpan van 110 bij 60 km. Aan deze zoutpan ontleend het park haar naam. Etosha betekent namelijk letterlijk ‘Great White Place’.

Het meeste wild bevindt zich langs de zuidelijke kant van de zoutpan. Tijdens een safari kunnen bezoekers zich opmaken voor het zien van vele olifanten, neushoorns, gnoes, giraffen, zebra’s, verschillende antilopen en bijzonder mooie vogels. De beste maanden om wild te spotten is tijdens de drogere wintermaanden in Namibië: mei t/m september.

Je reis naar Etosha boek je bij Kras, Sawadee of Djoser

Etosha National Park

10. Bwindi Impenetrable Forest National Park, Oeganda

Als laatste wil ik afsluiten met Bwindi Impenetrebale Forest National Park. Hoewel dit park een heel ander soort safaripark is als eerdere genoemde safariparken, mag deze zeker niet in het rijtje ontbreken. Het is de beste plek ter wereld om berggorilla’s in het wild te zien.

Dankzij de geweldige inspanning van het Uganda Wildlife Authority begint het aantal berggorilla’s langzaam weer toe te nemen. Toen ik in 2003 een gorilla tracking deed werd het aantal berggorilla’s geschat op 600. Inmiddels is dit aantal gestegen naar meer dan 1000.

Bijna de helft van de berggorilla populatie bevindt zich in Bwindi Impenetrabele Forest National Park in Oeganda. Een bezoek aan deze vriendelijke reuzen is een ‘once in a lifetime’ ervaring. Een berggorilla tracking is het gehele jaar door mogelijk, maar de beste maanden zijn in juli en augustus en van december t/m februari. Dit zijn de drogere maanden, waardoor de paden beter begaanbaar zijn.

Je reis naar Bwindi boek je bij  Kras, SawadeeKoningaap of Jambo Safari Club.

Berggorilla

Wat is jouw favoriete safaripark in Afrika?