LAKE MBURO NATIONAL PARK

Lake Mburo National Park

Lake Mburo National Park is met 370 km2 het kleinste nationale park van Oeganda. Na een roerige geschiedenis waar vooral het Bahimavolk de dupe van was is het gebied sinds 1983 aangewezen als nationaal park. Een deel van de entreegelden wordt dan ook gebruikt om de lokale gemeenschap te ondersteunen. Ondanks dat het park niet erg groot is, is er een grote variëteit aan natuurschoon! Bovendien bevindt zich hier een 5-tal meren. Het park dankt zijn naam zelfs aan een van deze meren: het Mburo meer. Uniek aan Lake Mbur0 National Park is de aanwezigheid van grote hoeveelheden impala’s. In Oeganda komen deze dieren namelijk verder nergens voor.

impala's in Lake Mburo National Park Oeganda

Ligging en bereikbaarheid

Lake Mburo National Park ligt in het zuidwesten van Oeganda dichtbij de stad Mbarara. Het park is gemakkelijk bereikbaar vanaf de hoofdweg van Kampala richting Masaka en Mbarara. Vanaf Kampala is het ongeveer 4 uur rijden. De hoofdingang van het park ligt bij Sanga. Omdat het park op de route ligt richting Bwindi Impenetrable Forest National Park, wordt het park vaak bezocht als een tussenstop op weg naar de berggorilla’s.

Landschap

Lake Mburo National Park bestaat overwegend uit savanne met acacia bomen. Het park heeft echter ook een waterrijk gedeelte met moerassen en rivieren. Bovendien vind je hier rotspartijen en heuvelachtige landschappen. Alles ligt op een hoogte tussen ongeveer 1200 en 1800 m. Door de diversiteit aan landschappen heeft het park een rijkdom aan wildleven.

Activiteiten

In het park is het mogelijk een jeepsafari of wandelsafari onder begeleiding van een gewapende ranger te maken. Met een wandelsafari zie je alles vanuit een heel ander perspectief. Onder begeleidng van een ranger kun je de dieren namelijk dicht naderen en dit is een overweldigende ervaring. Voor de meer actieve toerist is het zelfs mogelijk met een mountain bike of rijdend op een paard het park te verkennen. Verder is het mogelijk een boottocht te maken op het Mburo meer. Tijdens deze 2 uur durende boottocht vaar je langs de moerassen en oevers van het meer. De dieren zijn gewend aan de boot waardoor je vlak bij verschillende (water)dieren zal komen. Dit biedt een fantastische mogelijkheid om prachtige foto’s te maken!

Lake Mburo National Park biedt tevens nachtsafari’s aan. Het park is daarmee een van de weinige parken in Oeganda waar dit mogelijk is. Tijdens een nachtsafari is de kans om een luipaard of hyena te spotten een stuk groter. De meeste activiteiten starten bij het Rwonyo Rest Camp, centraal gelegen in het park.

Wildlife

Lake Mburo National Park wordt ook wel het zebrapark genoemd, vanwege de grote hoeveelheden Burchellzebra’s die het park bewonen. Er bevinden zich echter nog bijna 70 andere diersoorten en ruim 300 vogelsoorten in het park. Zo vind je hier vele antilopesoorten, waaronder grote concentraties impala’s en de elendantilope, de grootste antilopesoort van het land.

Omdat het park waterrijk is vind je hier natuurlijk ook tal van nijlpaarden en krokodillen en vele watervogels. De kroonkraanvogel, het nationale symbool van Uganda is rijk aanwezig in het park. De zeldzame schoenbekooievaar is hier met een beetje geluk ook te bewonderen. Lake Mburo is bovendien een van de beste plekken in Oeganda om een luipaard te spotten. Vooral tijdens een nachtsafari is de kans groot dat je er een tegenkomt. Andere roofdieren die je hier treft zijn hyena’s en jakhalzen. Leeuwen en olifanten zul je helaas niet in het park aantreffen. Hun afwezigheid maakt het park echter ideaal voor wandelsafari’s.

Zebra in Lake Mburo National Park

Beste reistijd

Lake Mburo National Park kan het gehele jaar door bezocht worden. Het droogseizoen van juni t/m augustus en van december t/m februari is echter de beste tijd om wildlife te spotten. De dieren verzamelen zich dan namelijk rond het meer. Tijdens de natte periodes is het park wel groener en mooier.

Accommodatie

Er zijn diverse kampeermogelijkheden in het park die zich bevinden op het hoofdkwartier. Ook zijn hier luxere tentkampen te vinden. De Mihingo Lodge, Mburo Safari lodge en Mburo Eagles Nest zijn populaire lodges binnen het park.

Op vakantie naar Lake Mburo National Park?

Er zijn verschillende reisorganisaties die rondreizen door Oeganda aanbieden waarbij een bezoek aan Lake Mburo National Park onderdeel van de reis is. Kijk eens op Kras, Sawadee en Koningaap. Of bekijk hier het overzicht van reisaanbieders.

Een reis op maat laten samenstellen kan bij Jambo Safari Club. Tickets boek je voordelig bij KLM.

Reisaanbieders

Koningaap - Groepsreizen

Recente berichten

Reisverzekering nodig?

Kortlopende Reisverzekering

Boek je hotels!

Booking.com