LAKE BUNYONYI

Lake Bunyonyi

Lake Bunyonyi, wat ‘plaats van de kleine vogels’ betekent, is een prachtig kratermeer gelegen in het zuidwesten van Oeganda. Dit op één na diepste meer (900 m) in Afrika heeft vele kleine eilandjes en ligt verscholen tussen vulkaanpieken. Het gebied wordt door zijn uitstraling niet voor niks het ‘Zwitserland van Afrika’ genoemd.

Lake Bunyonyi is werkelijk een prachtige idyllische plek. Het is bovendien één van de weinige meren in Oeganda die vrij is van Bilharzia en is daarom veilig om in te zwemmen. Tijdens een vakantie naar Oeganda wil je deze magische plek zeker niet overslaan.

Ligging en bereikbaarheid

Lake Bunyonyi ligt in het zuidwesten van Oeganda tussen de districten Kisoro en Kabale vlakbij de grens met Rwanda. Het meer is 25 km lang en 7 km breed en ligt 1950 meter boven zeeniveau. De 29 eilandjes die zich vooral in het midden van het meer bevinden worden voornamelijk gebruikt voor toeristische activiteiten en scholen. Met de auto is het ongeveer 6-8 uur rijden vanaf Kampala naar Kabale, waarna het nog ongeveer 8 km rijden is tot aan het meer. Een bezoek is goed te combineren met  Lake Mburo National Park en Bwindi Impenetrable Forest National Park.

Activiteiten bij Lake Bunyonyi

Er is van alles te doen in de omgeving van Lake Bunyonyi. Zo kun je er kanoën, boottochten maken, zwemmen, wandelen rond het meer, vogels spotten en omringende dorpen bezoeken

Vogels kijken

De populairste activiteit rond Lake Bunyonyi  is misschien wel het kijken van vogels. Vogelliefhebbers kunnen hier echt hun hart ophalen. Het gebied wordt niet voor niks ‘plaats van de kleine vogels’ genoemd. Er zijn wel meer dan 200 verschillende vogelsoorten te spotten, zowel Oegandese vogelsoorten als Europese vogelsoorten die hier overwinteren. Vooral de kleine gekleurde ijsvogels zijn erg populair. Tevens is het nationale symbool van Oeganda: de grijze kroonkraanvogel hier rijk aanwezig.

Zwemmen

Het Bunyonyi meer is vrij van de zoetwaterworm die Bilharzia (worminfectie) veroorzaakt. Bovendien bevinden zich geen krokodillen, nijlpaarden of andere gevaarlijke dieren in het meer waardoor het water zich perfect leent om in te zwemmen. Omdat het meer overal vrij diep is dient men wel goed te kunnen zwemmen.

Kanoën op het meer

Een andere populaire activiteit is kanoën in een uitgeholde boomstam op het meer. Tijdens een dag of meerdaagse kanotocht kun je genieten van de rust en kalmte van het meer.  Je vaart langs de eilandjes die je kunt bezoeken en waar je zelfs kunt overnachten. Een kanotocht in de avond, met de geluiden van krekels, kikkers en zingende nachtvogels behoort ook tot de opties.

Historische en culturele tochten

Er zijn diverse culturele tours te maken in de omgeving van Lake Bunyonyi. Zo kan er o.a. een bezoek gebracht worden aan een Batwa (pygmeeën) gemeenschap. Dit volk behoort tot de oudste inwoners van Oeganda. Tijdens een bezoek krijg je een indruk van hun levenswijzen, tradities, normen en traditionele dansen.

Batwa volk in Oeganda

De eilandjes die bezocht kunnen worden op het meer hebben soms een bijzondere en trieste geschiedenis, zoals het Akampene eiland (ook wel Punsishment eiland genoemd). Dit kleine eiland met een enkele boom in het midden werd vroeger gebruikt om ongetrouwde zwangere vrouwen te straffen. Ze werden hier achtergelaten om te sterven van de honger of door verdrinking als ze het naar het vaste land probeerde te zwemmen. Een ander eiland met een bijzondere geschiedenis is het Bwama eiland. Dit eiland werd vroeger gebruikt om leprapatiënten te huisvesten. Tegenwoordig bevindt zich hier een school die geheel afhankelijk is van sponsoring. Toeristen kunnen hier handwerk kopen die door de schoolkinderen gemaakt is. De opbrengsten hiervan gaan naar de school.

Accommodatiemogelijkheden

Er zijn een hoop mooie hotels te vinden in de omgeving van Lake Bunyonyi. Bijvoorbeeld het lake Bunyonyi Rock Resort. Een prachtig resort met eigen strand en uitzicht op het meer en de bergen. Een ander populair en zeer mooi resort is het Bird Nest Resort gelegen aan de oevers van het Bunyonyi meer. Dit resort behoort tot een van de meest romantische bestemmingen in Oeganda. Op booking.com vind je vele accommodatiemogelijkheden in allerlei prijsklassen.

Vakantie naar Lake Bunyoni?

Wil jij op vakantie naar Oeganda inclusief een bezoek aan Lake Bunyonyi? Er zijn diverse reisaanbieders die rondreizen door oeganda aanbieden inclusief Lake Bunyonyi. Bijvoorbeeld deze complete rondreis Oeganda van Sawadee. Of deze avontuurlijke lodgesafari door Oeganda en Kenia van Kras.

Als een georganiseerde groepsreis je niks lijkt, kun je bij Jambo Safari Club jouw droomreis helemaal op maat laten samenstellen. Boek je directe vlucht naar Oeganda voordelig bij KLM.

Reisaanbieders

Koningaap - Groepsreizen

Recente berichten

Reisverzekering nodig?

Kortlopende Reisverzekering

Boek je hotels!

Booking.com