KIDEPO VALLEY NATIONAL PARK

Kidepo Valley National Park

Dit park is misschien wel het mooiste en spectaculairste park van Oeganda! Kidepo Valley National Park ligt in het uiterste noordoosten aan de grens van Soedan en Kenia. Hoewel er een lange reis moet worden afgelegd om het park te bereiken, is het park deze reis meer dan waard.

Kidepo Valley National Park heeft een klassiek safarilandschap zoals de Serengeti en Masai Mara, maar dan zonder grote hoeveelheden toeristen. Het park is niet alleen perfect om fantastische wildlife safari ervaringen te beleven, maar ook om een kijkje te nemen in de tradities en gewoontes van het Karamojong volk; een nomadisch volk dat veel overeenkomsten heeft met de Masai in Kenia.

Ligging en bereikbaarheid

Kidepo Valley National Park ligt op ongeveer 700 km van Kampala. Het park ligt in het afgelegen ruige noordoosten van Oeganda tussen de grens van Zuid Soedan en Kenia. Het park wordt doorkruist door de rivier Kidepo waar het park ook naar is genoemd. Deze rivier ontspringt op de Dongotona, een 2623 meter hoge berg in Soedan.

Vanaf Kampala is het ongeveer 12 uur rijden naar Kidepo Valley en de wegen ernaar toe zijn matig. Je moet daarom al snel rekenen op een rit van 2-3 dagen en een 4WD is noodzakelijk. Het is verstandig om van tevoren te informeren bij de Uganda Wildlife Authority over de condities van de wegen en de beste route naar het park. Ondanks de afstand en slechte wegen is de rit ernaar toe een fantastische ervaring! Onderweg zie je werkelijk schitterende landschappen met ruige ongerepte natuur.

Het is ook mogelijk om het park per vliegtuig te bereiken. Chartervluchten zijn mogelijk vanaf Kampala en Entebbe en duren slechts 2 uur. Landingsstrips bevinden zich binnen de grenzen van het park bij Apoka.

Activiteiten

Apoka is het tourisme centrum en informatiepunt van Kidepo Valley. Bij Apoka restcamp bevinden zich diverse faciliteiten en er kunnen safari’s geboekt worden. Ook kun je hier prachtige souvenirs kopen.

Narus vallei

De Narus vallei vlakbij Apoka is een zeer fraai dal waar zich het hele jaar door water bevindt en wordt omringd door de Morungole bergen. Door de permanente aanwezigheid van water is hier altijd veel wild aanwezig. Vandaar dat door dit gebied vier safari routes lopen. De perfecte plekken om wildlife te spotten is dan ook bij het water. Op de routes bevinden zich fenomenale uitzichten op de Morungole gebergten!

Kidepo vallei

De Kidepo rivier heeft het grootste deel van het jaar te maken met droogte. Vandaar dat in de Kidepo vallei binnen het park relatief weinig wildlife te spotten is. Desondanks ontleent dit gebied zich nog steeds uitstekend voor een fantastische safari tocht. In dit gebied bevinden zich vele borassus palmbomen. Kidepo betekent dan ook ‘oprapen’, omdat in het verleden mensen naar dit gebied kwamen om de gevallen vruchten van deze palmbomen te verzamelen. Ongeveer 12 km vanaf de Kidepo rivier bevinden zich de Kanangorok Hot Springs. Een fantastische plek om te genieten van de prachtige 360° panorama-uitzichten.

Karomojong dorp

Op de grens van Kidepo Valley National Park bevinden zich diverse dorpen die bewoond worden door het Karomojong volk. Deze mensen wonen in traditionele huisjes, zogenaamde banda’s. De Kamarajong in dit gebied leven een zwervend bestaan en hun leefwijze is vergelijkbaar met die van de Masai. Het is mogelijk een Karomojong dorp te bezoeken. De bewoners laten graag hun tradities en gebruiken zien en voeren soms traditionele dansen uit.

traditionele bandas in kidepo valley national park

Morungole gebergten

De 2750 meter hoge Morungole bergketens liggen aan de zuidelijke grens van het park en rijzen op uit de vlaktes in het noordoosten van Apoka. In dit berggebied is het mogelijk om wandeltochten naar de top te maken. Tijdens deze lange wandeltocht bezoek je een van de dorpen van het IK-volk. Dit bergvolk is de kleinste etnische groep in Oeganda met een eigen unieke cultuur.

Wildlife

De diversiteit aan diersoorten in Kidepo Valley National Park is uitzonderlijk groot. Er zijn zelfs een aantal geregistreerde diersoorten in Oeganda die alleen in dit park gevonden worden. Bijvoorbeeld de gestreepte hyena, aardwolf, jachtluipaard en wilde hond. Tevens is Kidepo Valley National Park een van de weinige plekken in Oeganda waar struisvogels te vinden zijn. Ook wordt het park bewoond door zeldzame boomklimmende leeuwen, die tevens in Queen Eizabeth National Park te spotten zijn. Andere diersoorten die je in Kidepo aan zult treffen zijn o.a. vele antilopesoorten, zebra’s, olifanten, buffels, giraffen en bavianen. Bovendien kent het park maar liefst 468 verschillende vogelsoorten!

struisvogel in kidepo valley national park

Beste reistijd

Kidepo Valley National Park kan het hele jaar door bezocht worden. Echter, de beste tijd om wildlife te spotten in Kidepo Valley National park is tijdens de drogere maanden in juli- augustus en december-maart. De dieren migreren dan naar plekken waar water is, zoals de Narus Vallei. Deze maanden zijn echter ook erg heet en stoffig. Hierdoor zijn de uitzichten niet geweldig. Tijdens de regenperiodes van april-mei en september-november verspreiden de dieren zich naar hogere gelegen gebieden waar ze moeilijker te vinden zijn. Wel is de hitte dan minder drukkend, de lucht helder en het landschap groen en weelderig. Kortom, de beste reistijd is afhankelijk van je eigen voorkeur.

Omdat er af en toe onrust in het gebied de kop opsteekt is het verstandig om je van te voren bij je reisorganisatie of het UWA te laten informeren over de toestand van het gebied.

Accommodatie

De accommodatiemogelijkheden in Kidepo Valley National Park zijn vrij beperkt. De Apoka Safari Lodge is een luxe lodge midden in het park met ruime kamers en zwembad. Apoka Restcamp is een budget accommodatie met eenvoudige banda’s en kookfaciliteiten. Verder ligt aan de grens van het park op een heuvel het Nga’moru Wilderness Camp. Een midrange accommodatie met banda’s en een spectaculair uitzicht op het park.

Op vakantie naar Kidepo Valley National Park?

Wil jij naar Oeganda om een bezoek te brengen aan het Kidepo Valley National Park? Laat je reis inclusief een bezoek aan dit spectaculaire park van Oeganda dan samenstellen bij Jambo Safari Club.

Vergeet voor je op vakantie gaat geen reisverzekering met medische dekking af te sluiten. Dit kun je eenvoudig en snel doen via Europeesche verzekeringen.  Zorg ook dat je tijdig informeert naar de noodzakelijke vaccinaties. Kijk hiervoor op VaccinatiesOpReis. Meer reistips lees je hier.

Reisaanbieders

Koningaap - Groepsreizen

Recente berichten

Reisverzekering nodig?

Kortlopende Reisverzekering

Boek je hotels!

Booking.com