KIBALE FOREST NATIONAL PARK

Kibale Forest National Park

Kibale Forest National Park is een van de beste locaties in Afrika voor een chimpansee tracking. Het park is het meest toegankelijke stuk regenwoud van Oeganda. Dit regenwoud van 795 km2 groot biedt een aantal van de mooiste wandeltochten aan die je in Oeganda kunt maken. Het park is niet alleen rijk aan vele aap- en diersoorten, maar heeft ook een bijzonder gevarieerd ecosysteem. Zo vind je er tropisch regenwoud, loofbos, moerassen en graslanden. Ook vind je hier enorm veel verschillende boomsoorten, sommigen van wel meer dan 55 meter hoog.

Ligging en bereikbaarheid

Kibale Forest National Park ligt in het westen van Oeganda en grenst tegen Queen Elizabeth National Park (QENP) in het zuiden. Vaak wordt een bezoek aan het Kibale Nationale Park dan ook gecombineerd met een bezoek aan het QENP. De hoofdtoegang van het park bevindt zich in Kanyanchu. Vanuit hier worden ook alle wandeltochten georganiseerd. Kanyanchu is goed te bereiken met de auto vanaf Kampala via Port Fortal. De reistijd bedraagt ongeveer 4,5 – 5 uur. Het hoogste punt van het park is de Kibale in het noorden en ligt 1590 m boven de zeespiegel.

Wildlife

Kibale Forest National Park heeft de grootste dichtheid en diversiteit aan apensoorten in heel Afrika. Er bevinden zich 13 verschillende apensoorten in het park waarvan de chimpansee de absolute trekpleister is. Met ongeveer 1450 chimpansees heeft Kibale ook nog eens de grootste populatie chimpansees in Oeganda. Bovendien vind je hier ook de zeldzame rode colobus aap en de l’Hoestmeerkat. De witneusmeerkat, zwartwitte franjeapen, groene bavianen en schatte galago’s zijn een aantal van de andere apensoorten die  je hier kunt tegenkomen. Kibale is dus een waar lustoord voor de apenliefhebber!

zwart witte franjeaap in kibale forest national park

Behalve deze vele apensoorten, bevinden zich ook andere diersoorten in Kibale. Deze dieren worden echter meestal niet gespot door de dichte begroeiing. Maar, met een beetje geluk kun je o.a. bosolifanten, luipaarden, buffels en verschillende antilopen tegenkomen.  In totaal leven er meer dan 60 verschillende diersoorten in Kibale Forest National Park.

Ook voor vogeliefhebbers is een bezoek een ervaring om nooit te vergeten. Het park wordt namelijk bewoond door ruim 325 verschillende vogelsoorten. Een van die vogels is de bijzondere Prigogine grondlijster; Een vogel die uitsluitend in Oeganda voorkomt..

Chimpansee tracking in Kibale Forest National Park

De meeste toeristen bezoeken het Kibale Forest National Park voor de chimpansee tracking. Vanaf Kanyanchu betreft het een tracking van 12 km die ongeveer 2-3 uur duurt. De tochten beginnen om 8.00 of om 15.00. Ze worden gehouden  onder begeleiding van een ranger en in groepen van max 6 personen. De kans om chimpansees te vinden is meer dan 95% . Het is daarmee de perfecte locatie voor een chimpansee tracking in Afrika. Zodra je bij een groep chimpansees aankomt mag je een uur bij ze doorbrengen. Dat wil zeggen: op een afstand van minimaal 8 m. Dit is met name om overdracht van ziektes te voorkomen. Je zult ze zien slingeren door de bomen, spelen, rennen over de grond, stampen op de bomen en horen krijsen en schreeuwen. Een bijzondere en unieke belevenis!

Om een chimansee tracking te kunnen doen dien je van tevoren een permit aan te vragen bij de Uganda Wildlife Authority in Kampala. Een permit kost 150 dollar. Voor de tracking dien je minimaal 12 jaar oud te zijn en geen besmettelijke ziekten, zoals verkoudheid of griep onder de leden te hebben. Bij georganiseerde rondreizen, zoals bij Sawadee, koningAap en Kras zijn de permits vaak al aangevraagd.

Voor degenen die uitgebreider willen genieten van chimpansees is het mogelijk een ‘chimpansee habituation experience’ te doen. Tijdens deze activiteit breng je onder begeleiding van onderzoekers een hele dag door met chimpansees die in de gewenningsfase zitten. Het doel is deze chimpansees comfortabel te maken met de aanwezigheid van mensen. Dit is een lang proces en kan wel 2 jaar duren. Pas na deze periode kunnen ze met de chimpansee tracking worden bezocht.  De chimpansee habituation experience is een intensieve, maar zeer leerzame en interessante dag! De kosten bedragen 220 dollar.

chimpansee in kibale forest national park

Wandeltocht Bigodi Wetland Sanctuary

Voor vogelliefhebbers is er ook een speciale wandeltocht in Kibale Forest National Park. Deze tocht begint vroeg in de ochtend en vindt plaats in de Bigodi Wetland Sactuary aan de rand van het Magombe moeras. Er bevinden zich meer dan 200 verschillende vogelsoorten in dit deel van het park. Een van de meest opvallende vogels die er te vinden is, is de Reuzentoerako. Een overwegend blauwe vogel met een opvallende kuif. Andere bijzondere vogels om te spotten zijn o.a De bruinkopnicator, de zwarte bijeneter, de groenborstpitta, de witpootneushoornvogel, de groen buulbuul, papyrusfiskaal en de Nahans Frankolijn. Behalve vogels zijn er ook vele andere diersoorten te zien, waaonder een hoop apensoorten.

De wandelingen door de Bigodi Wetland Sanctuary zijn onderdeel van een communautaire project voor natuurbehoud en om de lokale gemeenschap te steunen.

Beste reistijd

Kibale Forest National Park is het gehele jaar geopend en chimpansee tracking en vogelwandeltochten zijn dan ook het hele jaar mogelijk. Echter, de beste periode om een tracking te doen is tijdens het droogseizoen. Dit is van december t/m februari en in juni t/m augustus. De paden zijn droger en beter begaanbaar en dit maakt de tracking makkelijker. Een bijkomend voordeel is dat er dan ook minder muggen zijn.

Accommodatie

Er zijn verschillende accomodatiemogelijkheden in het park. De Primate Lodge Kibale is de bekendste lodge in het park en biedt zowel luxe als meer budget mogelijkheden. Er is hier zelfs een boomhut voor de avontuurlijke toerist! Een wat luxere accommodatiemogelijkheid is de Crater Safari Lodge. Deze lodge heeft door zijn ligging een fantastisch uitzicht op de omgeving. Kamperen is mogelijk in het Kanyanchu River Camp, waar ook traditionele hutjes te vinden zijn.

Vakantie naar Kibale Forest National Park?

Wil jij op vakantie naar Oeganda, inclusief een bezoek aan het Kibale Forest National Park? Kijk eens op Kras, Sawadee en Koningaap. Zij bieden georganiseerde groepsrondreizen door Oeganda aan! Een andere optie is om je droomreis naar Oeganda, inclusief een chimpansee tracking, volledig op maat te laten samenstellen bij Jambo Safari Club.

Vergeet voor je op vakantie gaat geen reisverzekering met medische dekking af te sluiten. Dit kun je eenvoudig en snel doen via Europeesche verzekeringen.  Zorg ook dat je tijdig informeert naar de noodzakelijke vaccinaties. Kijk hiervoor op Meditel. Meer reistips lees je hier.

Reisaanbieders

Koningaap - Groepsreizen

Recente berichten

Reisverzekering nodig?

Kortlopende Reisverzekering

Boek je hotels!

Booking.com