Afrika staat bekend om zijn grote diversiteit aan flora en fauna. Door de enorme verscheidenheid aan ecosystemen vind je in Afrika een hoop verschillende diersoorten waarvan een aantal zelfs tot de meest gevaarlijke dieren ter wereld behoren. Elk jaar worden er wel mensen aangevallen door deze ‘gevaarlijke Afrikaanse dieren’. Soms zelfs met dodelijke afloop.

Ik schrijf ‘gevaarlijke Afrikaanse dieren’ tussen aanhalingstekens, want uiteindelijk is de kans op een aanval door de meeste van deze dieren erg klein. Mits je natuurlijk bepaalde veiligheidsmaatregelen in acht neemt. Uiteindelijk zijn wij mensen veel gevaarlijker ;-). Bovendien vormen deze dieren een belangrijk onderdeel van het prachtige ecosysteem van Afrika. En in deze Afrikaanse wildernis kan er nou eenmaal soms wat mis gaan.

In Oeganda hoef je om 2 van de ‘gevaarlijke Afrikaanse dieren’ echter geen zorgen te maken. Namelijk de neushoorn en de witte haai. Over neushoorns in Oeganda schreef ik eerder deze blog. Helaas komen deze prachtige dieren niet meer voor in het wild in Oeganda. En aangezien Oeganda geen verbinding heeft met zee, vind je hier ook geen witte haaien. Ik benoem hier de 8 gevaarlijkste dieren van Oeganda.

De Nijlpaard

De nijlpaard is verantwoordelijk voor de dood van meer mensen dan elk ander zoogdier in Afrika. Een volwassen nijlpaard met een gewicht tot wel 3000 kilogram heeft vrijwel geen natuurlijke vijanden. Enkel de jonge dieren moeten oppassen voor krokodillen en leeuwen. Nijlpaarden hebben een sterke territoriale drang (vooral de mannetjes) en stellen zich daarbij agressief op. Bovendien kunnen nijlpaardmoeders met baby’s extreem agressief worden als iemand tussen haar en het jong komt.

Zodra een nijlpaard zijn opvallende bek 150 graden openspert zie je zijn enorme onderste hoektanden. Dit kan een geeuw zijn, maar ook een dreigend vertoon van agressiviteit. Mensen kunnen dan het beste maar gewoon uit de buurt blijven van deze kolossale beesten.

In Oeganda vind je de nijlpaard in vrijwel alle parken en reservaten waar voldoende water is. Vooral tijdens een boottocht op het Kazinga kanaal in Queen Elizabeth National Park zie je enorme hoeveelheden nijlpaarden.

Een van de gevaarlijkste dieren van Oeganda

De olifant

Olifanten zijn over het algemeen vriendelijk, maar als je een keer tegen een agressieve olifant aanloopt, kun je je maar beter meteen omdraaien. In Afrika worden namelijk elk jaar wel mensen vertrapt door olifanten!

Olifanten staan bekend om hun intelligentie, kracht en hechte familiebanden. Oude bullen en jonge stieren willen echter door een verhoogde hormoonspiegel soms agressief en onvoorspelbaar reageren. Soms leidt dit tot een aanval met fatale afloop. Als je de waarschuwingstoeter van een mannetjesolifant hoort, kun je dus beter zo snel mogelijk wegwezen! Wist je trouwens dat de slurf van een olifant meer dan 148.000 spieren bevat? Lees hier meer over de slurf van de olifant.

In Oeganda vind je de savanne olifant en de bosolifant. In vrijwel alle parken vind je savanne olifanten, behalve in Lake Mburu National Park. Lees ook: De Afrikaanse olifant: interessante weetjes!

olifant

De Zwarte Mamba

De Zwarte Mamba behoort tot een van ‘s werelds meest gevaarlijke slangen en komt voor in Oost, Centraal en Zuidelijk Afrika. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten is de Zwarte Mamba niet zwart, maar eerder bruingrijs.

Zonder tegengif heeft een beet van deze slang vrijwel altijd de dood tot gevolg. De dood kan soms al binnen 20 minuten intreden. In een enkele beet produceert de Zwarte Mamba genoeg gif om 10 man te doden. De Zwarte Mamba is lang en op korte afstanden ontzettend snel. Door hun snelheid is het bijna onmogelijk om een beet af te weren. Bij een aanval bijten ze ook nog eens vaak herhaaldelijk achter elkaar.

Hoewel deze feiten misschien beangstigend zijn, gaat deze slang mensen het liefste uit de weg. Hij zal enkel toeslaan als hij zich in het nauw gedreven voelt. De kans om gebeten te worden is gelukkig dus erg klein.

In Oeganda vind je de Zwarte Mamba vooral in het oostelijk deel van het land.

Zwarte mamba in Oeganda

De leeuw

De leeuw wordt ook wel de koning der dieren genoemd. Met zijn soepele lichaam, behendigheid en kracht kan hij zelfs grote prooidieren zoals buffels en zebra’s aan. Hoewel de mens niet als prooi wordt gezien, worden in Afrika toch ongeveer 100 mensen per jaar gedood door leeuwen. Deze aanvallen op mensen gebeuren vaak door mannetjes leeuwen die ziek zijn. Deze dieren kunnen namelijk alleen zwakke prooien aan. Dus ja, wij mensen zijn blijkbaar zwakke prooien!

In Oeganda vind je leeuwen in het Murchison Falls National Park, Queen Elizabeth National Park en Kidepo Valley National Park.

Leeuw

De buffel

Er wordt vaak gezegd dat de buffel het gevaarlijkste zoogdier is van Afrika. Elk jaar worden er ongeveer 200 mensen op hun hoorns gespietst. Buffels leven sociaal samen in kuddes die wel kunnen oplopen tot 1500 exemplaren. Ze staan bovendien bekend om hun solidariteit en vertederende beschermende houding naar hun kalveren. Dit is dan ook de reden dat ze het vooral gemunt hebben op jagers. Indien een jager een buffel uit een kudde neerschiet, wordt hij vaak aangevallen door een grote stier die de kudde verdedigt. Als buffels echter met rust gelaten worden zijn ze gewoonlijk vreedzaam.

In Oeganda vind je in vrijwel alle nationale parken en reservaten buffels.

waterbuffel behoort tot een van de gevaarlijkste dieren van Oeganda

De pofadder

De pofadder is de gevaarlijkste en meest gevreesde slang van Afrika. Deze slang is verantwoordelijk voor de meeste fatale slangenbeten bij mensen. Het gif van deze slang lijdt tot hevige pijn, het afsterven van weefsel en flinke bloedingen. Indien er niet op tijd tegengif wordt gegeven is een beet vaak fataal.

Het gevaar van deze slang zit in zijn gecamoufleerde huid en het feit dat ze roerloos blijven liggen als ze worden benaderd. Bovendien ligt de pofadder graag op warme plekken, zoals wegen en voetpaden. Het komt dus wel eens voor dat mensen per ongeluk op ze gaan staan en zo gebeten worden.

In Oeganda vind je de pofadder voornamelijk in de savanne gebieden.

de pofadder is een van de gevaarlijkste dieren van Oeganda

De nijlkrokodil

De nijlkrokodil is de grootste krokodil ter wereld en verantwoordelijk voor het doden van honderden mensen per jaar. Ze bevinden zich in bijna elke grote rivier en vele meren in Afrika. Hoewel ze voornamelijk leven van vis en andere waterdieren, eten ze ook landdieren die naar het water komen om te drinken of baden. Daartoe behoren dus ook mensen. Kinderen zijn daarbij vaker slachtoffer dan volwassenen.

In Oeganda vind je de nijlkrokodil in vrijwel alle grote rivieren en meren. Ook buiten de nationale parken.

nijlkrokodil

De mug

De mug maakt van alle dieren die hier genoemd worden veruit de meeste menselijke slachtoffers in Afrika. Deze bloedzuiger brengt namelijk dodelijke ziektes over, waarvan malaria tot de meest voorkomende infectieziekte behoort.

Elk jaar eist de ziekte ruim 500.000 doden. De muggen die de infectieziekten overbrengen behoren tot het geslacht Anopheles. Enkel de vrouwtjes steken.

Om muggenbeten zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om tijdens je verblijf in Afrika altijd onder een klamboe te slapen. Ook kan het verstandig zijn malariatabletten te slikken.

In Oeganda komt vrijwel overal malaria voor.

De mug behoort tot een van de gevaarlijkste dieren van Oeganda

Vakantie naar Oeganda?

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog nog steeds naar Oeganda durft. De term “gevaarlijkste dieren van Oeganda” moet je namelijk eigenlijk met een korreltje zout nemen. Een rondreis door Oeganda, de parel van Afrika, is werkelijk een reis om nooit meer te vergeten. Het land kent een overvloed aan natuurschoon en een enorme rijkdom aan flora en fauna. Het is absoluut een droombestemming voor de toerist die zoekt naar ongerepte natuur! Omdat het land nog geen massatoerisme kent geeft het de mogelijkheid om in alle rust te genieten van al het moois dat het land te bieden heeft. Oeganda behoort bovendien inmiddels tot een van de veiligste landen van Afrika.

De mooiste groepsrondreizen naar Oeganda vind je bij Kras, Sawadee en Koningaap.  Ook is het mogelijk om droomreis naar Oeganda volledig op maat te laten samenstellen. Dit kan bij Jambo Safari Club.

Zorg altijd dat je tijdig informeert naar de noodzakelijke vaccinaties. Meer reistips lees je hier.