De schoenbekooievaar is misschien wel de meest bizarre vogel die op deze planeet rondloopt. Als je geluk hebt kom je deze prachtige solitaire prehistorisch ogende vogel tegen tijdens een vakantie naar Oeganda. Buiten Oeganda komen ze voor rond het Tanameer in Ethiopië, Sudan en Zambia.

De schoenbekooievaar heeft een indrukwekkend en angstaanjagend uiterlijk en dat is niet voor niks! Echt heel lief is deze vogel namelijk niet. Zijn bek is een dodelijk wapen waarmee hij z’n prooi zo in stukken kan knippen.

De schoenbekooievaar kan wel 150 cm lang worden

De schoenbekooievaar heeft indrukwekkende afmetingen. Hij kan tot wel 150 cm lang worden met een vleugelspanwijdte van 230 tot 260 cm! Door zijn grootte, uiterlijk en grijze verenkleed lijkt deze vogel met zijn lange dunne poten zo te zijn weggelopen uit Jurassic park.

Slechts één schoenbekooievaar uit het nest overleefd

Meestal wordt maar 1 kuiken in het nest van een schoenbekooievaar volwassen. Het jongste kuiken dient meer als een soort back-up voor indien de oudste het niet overleeft. De ouder heeft bij het voeden dan ook duidelijk een voorkeur voor de oudste en sterkste kuiken uit het nest. Dit kuiken pikt het andere kuiken in het nest uiteindelijk dood en jaagt deze uit het nest zoals te zien in onderstaand filmpje. Duidelijk een vorm van sibling rivaliteit dus!

De schoenbekooievaar heeft een vlijmscherpe snavel

Hoewel de brede snavel van de schoenbekooievaar er misschien grappig uitziet door zijn schoenvorm, is het in werkelijkheid een gevaarlijk en dodelijk wapen. Deze snavel kan wel 24 cm lang en 20 cm breed worden. De onderkaken hebben zeer scherpe randen. Met de scherpe haak aan het uiteinde wordt een prooi gepakt. Vervolgens wordt de prooi in hapklare stukken geknipt met zijn vlijmscherpe snavel.

Schoenbekooievaars kunnen wel 35 jaar oud worden

De schoenbekooievaar is geslachtsrijp vanaf 3 jaar en kan meer dan 35 jaar oud worden. Vrouwtjes leggen maximaal 3 eieren, hoewel slechts 1 jong uiteindelijk overleefd. De eerste maanden van z’n leven krijgt het jong begeleiding van zijn ouders. Met 3,5 maand beginnen ze met jagen, waarna ze soms dus wel 35 jaar kunnen overleven in het wild! Ze leven voornamelijk solitair.

De schoenbekooievaar werd pas in 1850 ontdekt

De schoenbekooievaar is een zeldzame schuwe vogel die zich verschuild in ondoordringbare moerassen. Dit is dan ook de reden dat hij pas in 1850 werd ontdekt door Europese wetenschappers tijdens expedities in de moerasgebieden van Afrika. De vogel was echter al bekend bij de Oude Egyptenaren en de Arabieren. Er zijn Egyptische tekeningen waar de schoenbekooievaar op is afgebeeld en de Arabische naam van de schoenbekooievaar is abu markub – vader van de schoen.

De schoenbekooievaar verbergt zich in ondoordringbare papyrusmoerassen

Papryrus riet is een moerasplant die voorkomt in tropisch Afrika en waar de Schoenbekooievaar het liefste zijn nest tussen bouwt. Dit is dan ook de reden dat deze schuwe vogel te vinden is op locaties waar deze moerasplant voorkomt. Doordat dit riet vaak meters hoog is, is deze zeldzame vogel echter moeilijk te spotten.

De schoenbekooievaar eet graag longvissen en amfibieën

De schoenbekooievaar jaagt het liefst op longvissen, hoewel andere vissoorten ook op zijn menu staan. De jacht beperkt zich echter niet tot vissen, ook kikkers, slangen, hagedissen en zelfs baby krokodillen zijn hun leven niet veilig als er een schoenbekooievaar in de buurt is.

De schoenbekooievaar is zeer geduldig

Schoenbekooievaars zijn mega geduldig. Ze kunnen uren langs het water wachten tot er een prooi voorbij komt. Ze staan dan zo stil dat het wel standbeelden lijken. Na urenlang muisstil gestaan te hebben kunnen ze ineens toeslaan en in actie schieten. Ze storten dan met hun hele lichaam omlaag, grijpen de prooi, schudden met hun kop en knippen de prooi in hapklare stukken.

De schoenbekooievaar klappert als een machinegeweer

Over het algmeen is deze grote geduldige vogel stil. Echter, wanneer ze een andere vogel begroeten of bij het nest staan komt er soms een bizar luidruchtig klapperend geluid uit de bek van een schoenbekooievaar. Het geluid heeft iets zelfs iets weg van een machinegeweer!

De schoenbekooievaar is nauw verwant aan de pelikaan

Hoewel je door zijn naam zou denken dat deze vogel nauw verwant is aan de ooievaar, is deze in werkelijkheid meer verwant aan de pelikaan. Ze hebben dezelfde kleine kuif aan de achterkant van hun kop en een haakvormige punt aan de snavel om prooien vast te grijpen.

Vakantie naar Oeganda?

Wil jij naar Oeganda om de bijzondere schoenbekooievaar te spotten? De beste kans om deze vogel te vinden is in Murchison Falls National Park en in de Ziwa Rhino Sanctuary. De mooiste groepsrondreizen naar Oeganda vind je bij Kras, Sawadee en Koningaap.  Ook is het mogelijk om droomreis naar Oeganda volledig op maat te laten samenstellen bij Jambo Safari Club.

Bron: https://www.ranker.com/list/facts-about-shoebill-scary-bird/justin-andress