De berggorilla behoort tot één van de belangrijkste trekpleisters van Oeganda. Dat is niet zo gek, want deze dieren behoren tot de meest geliefde en bedreigde diersoorten in de wereld.

Naar schatting zijn er momenteel nog rond de 1000 berggorilla’s. Deze individuen leven verspreid over gebieden in Oeganda, Rwanda, Congo. Van deze populatie bevindt bijna de helft zich in Bwindi Impenetrable Forest National Park in Oeganda. Een bezoek aan deze grote mensapen is dan ook een zeer bijzondere ervaring.

Omdat berggorilla’s er zo groot en sterk uitzien, verwacht je misschien dat het kwaadaardige gevaarlijke dieren zijn. Het tegendeel is echter waar; berggorilla’s zijn juist heel verlegen en zachtaardig. Ze zullen enkel agressief reageren als ze zich bedreigd voelen.

In deze blog lees je 7 andere interessante feiten over de berggorilla.

1. Langzame voortplanting

Berggorilla’s planten zich erg langzaam voort. Vrouwtjes zijn pas vanaf een jaar of 10 vruchtbaar. Over een tijdbestek van ongeveer 40 jaar krijgt een vrouwtje vervolgens slechts 2 tot 6 jongen in haar leven.

Na een draagtijd van ongeveer 8,5 maand, wordt een kwetsbaar jong geboren dat net zoals mensenbaby’s jarenlang verzorgd en beschermd moet worden.

Berggorilla met jong op de rug

2. Berggorilla’s kunnen net als ons ziek worden

Berggorilla’s kunnen net als ons een verkoudheid of longontsteking oplopen. Ze zijn vatbaar voor dezelfde bacteriële infecties en virussen als waar wij vatbaar voor zijn. Als je verkouden bent of griep onder de leden hebt, mag je daarom geen berggorilla tracking doen. Je zou dan namelijk een berggorilla’s kunnen besmetten.

3. Berggorilla’s zijn zeer intelligent

Berggorilla’s zijn in staat om simpele gebarentaal te leren. Bovendien zijn ervaren berggorilla’s in staat om andere familieleden te bevrijden uit stropersvallen. De familiebanden zijn zo sterk dat ze elkaar altijd zullen proberen te helpen. Zelfs als dit hun eigen leven in gevaar brengt.

4. Berggorilla’s eten vegetarisch

Berggorilla’s zijn vegetariërs.  Ze leven voornamelijk van bladeren, fruit, schors en bessen. Hieruit halen berggorilla’s ook hun vocht, aangezien ze nauwelijks water drinken. Af en toe eten ze ook stenen (vanwege de mineralen) en hun eigen mest. Heel soms pakken ze ook wel eens een verdwaalde muis. Dan is het snack tijd!

5. Hun armen zijn langer dan hun benen

Door hun lange armen lopen berggorilla’s niet vaak rechtop. Hun zware armen zorgen ervoor dat ze meestal op 4 poten lopen.

6. Berggorilla’s leven in groepen van 10-35 familieleden

De leider van een familie is altijd volwassen mannetje. Dit mannetje  wordt ook wel de zilverrug genoemd. Volwassen berggorilla mannetjes krijgen namelijk vanaf een jaar of 10 een grijze rug. Hoe ouder hoe grijzer het haar wordt.

De groep bestaat verder vooral uit vrouwtjes en hun jongen. Een haremstructuur dus. Heel soms zitten er ook andere volwassen mannetjes in de groep. Meestal betreft dit broers of vader en zoon. De zilverrug bepaalt wat er gebeurt in de groep.

7. Hun neusafdruk is als een vingerafdruk

Elke berggorilla heeft een unieke neusafdruk. De rimpels bepalen de unieke afdruk. Individuen kunnen op deze manier geïdentificeerd worden door onderzoekers .

Berggorilla’s zien in Oeganda?

Wil jij berggorilla’s in het echt zien? Boek dan je vakantie naar Oeganda inclusief een gorillatracking bij Kras, Sawadee of Koningaap. Hiermee lever je direct een bijdrage aan het behoud en beschermen van gorillafamilies!