De berggorilla behoort tot één van de belangrijkste trekpleisters van Oeganda. Dat is niet zo gek, want deze dieren behoren tot de meest geliefde bedreigde diersoorten in de wereld. Naar schatting zijn er momenteel (2018) nog rond de 1000 berggorilla’s. Deze individuen leven verspreid over gebieden in Oeganda, Rwanda, Congo. Van deze populatie bevindt bijna de helft zich in Bwindi Impenetrable Forest National Park in Oeganda. Een bezoek aan deze grote mensapen is dan ook een zeer bijzondere ervaring.

Omdat berggorilla’s er zo groot en sterk uitzien verwacht je misschien dat het kwaadaardige gevaarlijke dieren zijn. Het tegendeel is echter waar: berggorilla’s zijn juist heel verlegen en zachtaardig. Ze zullen enkel agressief reageren als ze zich bedreigd voelen. In deze blog lees je 7 andere interessante feiten over de berggorilla.

1. Langzame voortplanting

Berggorilla’s hebben een trage voortplanting. Vrouwtjes zijn pas vanaf een jaar of 10 vruchtbaar. Over een tijdbestek van ongeveer 40 jaar krijgt een vrouwtje vervolgens slechts 2 tot 6 jongen in haar leven.  Na een draagtijd van ongeveer 8,5 maand wordt een kwetsbaar jong geboren die net zoals mensenbaby’s jarenlang verzorgd en beschermd moeten worden. Behalve stroperij is deze langzame voortplanting eveneens een reden dat de berggorilla bedreigd is.

Berggorilla met jong op de rug

2. Berggorilla’s kunnen net als ons ziek worden

Berggorilla’s kunnen net als ons een verkoudheid en longontsteking oplopen door blootstelling aan nat en koud weer. Ze zijn tevens vatbaar voor andere bacteriële infecties en virussen. Vandaar dat als je verkouden bent of griep onder de leden hebt je geen berggorilla tracking mag doen uit angst voor besmetting.

3. Berggorilla’s zijn zeer intelligent

Zo zijn berggorilla’s die gevangen zijn genomen door mensen in staat om simpele gebarentaal te leren. Bovendien zijn ervaren berggorilla’s in staat om andere familieleden te bevrijden uit stropersvallen. De familiebanden zijn zo sterk dat ze elkaar altijd zullen proberen te helpen. Zelfs als dit hun eigen leven in gevaar brengt.

4. Berggorilla’s eten voornamelijk vegetarisch

Berggorilla’s zijn vegetariërs.  Ze leven voornamelijk van bladeren, fruit, schors en bessen. Hieruit halen ze ook hun vocht, aangezien berggorilla’s nauwelijks water drinken. Af en toe eten ze ook stenen (vanwege de mineralen) en hun eigen mest. Echter heel soms, in een avontuurlijke bui, pakken ze ook wel eens een verdwaalde muis. Dan is het snack tijd!

5. Hun armen zijn langer dan hun benen

Door hun lange armen zie je berggorilla’s niet vaak rechtop lopen. Hun zware armen zorgen ervoor dat ze meestal op 4 poten lopen.

6. Berggorilla’s leven in groepen van 10-35 familieleden

De leider van een familie is een volwassen mannetje en wordt ook wel de zilverrug genoemd. Volwassen berggorilla mannetjes krijgen namelijk vanaf een jaar of 10 een grijze rug. Hoe ouder hoe grijzer het haar wordt. De groep bestaat verder meestal vooral uit vrouwtjes en jongen. Een haremstructuur dus. Heel soms zitten er ook andere volwassen mannetjes in de groep. Meestal zijn de mannetjes broer van elkaar of vader en zoon. De zilverrug leider bepaald wat er gebeurt in de groep.

7. Hun neusafdruk is als een vingerafdruk

Elke berggorilla heeft een unieke neusafdruk. Deze afdruk wordt bepaald door de rimpels rond de neus. Individuen kunnen op die manier door onderzoekers geïdentificeerd worden.

Berggorilla’s zien in Oeganda?

Wil jij berggorilla’s in het echt zien en daarmee een bijdrage leveren aan het behoud en beschermen van gorillafamilies? Boek dan je vakantie naar Oeganda inclusief een gorillatracking bij Kras, Sawadee of Koningaap.