De dikdik is één van de meest schattige diertjes die je in Afrika zult tegengekomen! Zijn kleine formaat, grote ogen en grappige spitse snuit wekt bij vrijwel iedereen een ‘aaaah wat schattig’ gevoel op.

Het is één van de kleinste antilope soorten ter wereld, maar niet de allerkleinste. Die titel gaat naar de de dwergantilope die in West-afrika te vinden is. Deze soort weegt maximaal 3 kg en wordt niet veel groter dan een konijn. Dikdiks wegen maximaal 5 kg en zijn qua grootte net een klein hondje.

Er zijn 4 verschillende soorten dikdiks. In Oeganda komen 2 soorten voor: Günther’s dikdik (Madoqua guentheri) en Kirks dikdik (Madoqua kirkii). Je vindt ze vooral in Kidepo Valley National Park. Een aantal bijzondere feiten over de dikdik lees je in deze blog.

De naam dikdik is afgeleid van hun alarmroep

Als dikdiks gevaar voelen maken ze zigzaggende bewegingen met een snelheid tot wel 42 km/uur. Daarbij maken ze een opvallend geluid met de neus. Dit geluid klinkt als tzirk-tzirk. De naam dikdik is daar van afgeleid. Met dit geluid waarschuwen ze soortgenoten, maar ook andere diersoorten.

De dikdik is een gewild prooidier

Dikdiks zijn door hun kleine formaat een gewild en aantrekkelijk prooidier. De gebruikelijke roofdieren in Afrika zijn uiteraard de katachtigen, zoals luipaarden en jachtluipaarden. Maar ook voor jakhalzen en grote varanen is de dikdik een zeer gewilde snack.

De grootste bedreiging voor de dikdik is echter de mens! Mensen jagen op dikdiks om suède handschoenen te maken van hun pels. Per dikdikje kan er meestal maar 1 handschoen gemaakt worden. Niet bepaald efficiënt dus! Daarnaast worden de botten van hun pootjes gebruikt voor traditionele sieraden.

Dikdiks leven in paren

De meeste antilopesoorten leven in kuddes. Dit verhoogt namelijk de overlevingskans van deze prooidieren. Dikdiks zijn echter anders, zij leven namelijk in paren. Zodra ze de ware gevonden hebben blijven ze de rest van hun leven samen met hun partner. In het wild is dit ongeveer 4 jaar. Dikdiks kiezen dus voor een monogame levensstijl!

De achterliggende gedachte voor deze monogame levensstijl is iets minder romantisch: het zou vooral zijn omdat het te gevaarlijk is elke keer opnieuw te moeten zoeken naar een nieuwe partner.

Kleine dikdikjes die geboren worden uit het monogame paar worden na 7 maanden het territorium afgejaagd. Het mannetje stuurt de zoons weg en het vrouwtje jaagt de dochters weg. Het is dan tijd om zelf een partner te gaan zoeken!

Dikdiks hebben een geavanceerde neus

De dikdik heeft een sterke neus waar hij zelfs dingen mee kan oprapen. Zijn neus is dus eigenlijk net een slurfje! Hoewel deze niet zo multifunctioneel is als een olifantenslurf, heeft de neus van de dikdik nog een andere speciale functie. De neus fungeert als een soort koelsysteem. Als het heel heet is begint de dikdik flink te hijgen waardoor het bloed via de neus afkoelt en vervolgens afgekoeld weer terug in het lichaam stroomt.

Mannetjes en vrouwtjes zijn makkelijk te onderscheiden

Dikdik mannetjes zijn gemakkelijk te onderscheiden van dikdik vrouwtjes. Mannetjes zijn namelijk iets kleiner en hebben korte puntige hoorns.

feiten over de dikdik

Dikdiks markeren hun territorium met tranen

Dikdiks gebruiken een bepaald plakkerig traanvocht dat uit de grote donkere geurklier onder hun ogen komt, om hun territorium te markeren. Ze zorgen dat dit vocht vrijkomt door met gras of takjes in hun ogen te prikken. Bovendien gebruiken ze ook hun plas en poep om hun territorium af te bakenen.

Dikdiks hebben geen water nodig

Dikdiks leven van bladeren, fruit en scheuten. Ze eten vrijwel geen gras. Al het vocht dat ze nodig hebben halen ze uit hun voedsel. Hierdoor is water drinken voor hen niet nodig. Om zoveel mogelijk vocht te besparen produceren ze supergeconcentreerde urine.

Vakantie naar Oeganda?

Wil jij naar Oeganda om de schattige dikdik te spotten? De beste kans om deze kleine antilope te vinden is in Kidepo Valley National Park. Je reis inclusief een bezoek aan dit spectaculaire park van Oeganda kun je laten samenstellen Bij Jambo Safari Club.

De mooiste georganiseerde groepsrondreizen door Oeganda boek je bij KrasSawadee en Koningaap. Ook is het mogelijk om een individuele reis te boeken bij Tenzing Travel.