De Afrikaanse wilde hond is een met uitsterven bedreigde diersoort in Afrika. Ooit liep deze prachtige hond rond in grote delen van Afrika, maar tegenwoordig is hij vrijwel alleen nog te vinden in enkele gebieden in Zuid- en Oost Afrika, voornamelijk in Zambia, Zuid-Afrika, Tanzania en Zimbabwe. Het aantal wordt geschat op 3000 – 5000 individuen.
Helaas komt de Afrikaanse wilde hond in Oeganda niet meer voor. Toch vind ik dat een blog over dit bijzondere dier niet op deze site mag ontbreken. Je leest hier daarom 7 interessante feiten over de Afrikaanse wilde hond.
Zeer sociaal
Afrikaanse wilde honden leven in groepsverband (7 tot 40 dieren) met een strikte hiërarchie. De groep wordt geleid door een alfamannetje en alfavrouwtje. Over het algemeen krijgt alleen dit paar binnen de groep jongen, maar alle leden van de groep helpen bij het opvoeden van de pups.
Daarnaast helpt de groep elkaar door het verzorgen van gewonde of zieke dieren en het voeden van de dieren die niet in staat zijn om zelf te jagen. Dit maakt de Afrikaanse wilde hond tot een van de meeste sociale dieren van de wereld!
Succesvolle jagers
Afrikaanse wilde honden zijn kleiner dan luipaarden en leeuwen, maar hebben desondanks vaker een succesvolle jacht. Dit komt omdat ze door hun groepsstructuur een geweldig team vormen en ze een ongekend uithoudingsvermogen bezitten. Zo jagen ze gezamenlijk en achtervolgen ze hun prooi totdat deze uitgeput is.
Door de nauwe samenwerking en hun uithoudingsvermogen zijn ze in staat om veel grotere en snellere dieren, zoals zebra’s, te vangen.
Niet-blaffende hond
Gedomesticeerde honden staan erom bekend dat ze blaffen, maar Afrikaanse wilde honden doen dit juist niet.
Wel maken ze andere geluiden. Zo maken ze tijdens het jagen van opwinding een piepend geluid. Dit klinkt een beetje zoals het piepspeelgoed dat je aan je hond geeft. Nieuwsgierig naar hoe dit klinkt? Bekijk en luister dan onderstaand filmpje.
Geen afstammeling van de wolf
Afrikaanse wilde honden zijn werkelijk unieke dieren. Ze stammen namelijk niet af van wolven en in tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn ze ook niet nauw verwant aan de hyena.
Afrikaanse wilde honden zijn dus een aparte groep hondachtige uit de orde der roofdieren. De wetenschappelijke naam voor de Afrikaanse wilde hond is Lycaon pictus.
Sterke geur
Afrikaanse wilde honden hebben een herkenbare, sterke geur. Als je wel eens in Artis of een andere dierentuin bent geweest waar een verblijf met Afrikaanse honden aanwezig is, dan zal je dit vast niet zijn ontgaan.
De sterke geur dient als communicatiemiddel en om elkaar van grotere afstanden te kunnen detecteren.
Uniek vlekkenpatroon
Elke Afrikaanse wilde hond heeft een eigen, uniek vlekkenpatroon. Dit maakt het voor gedragsonderzoekers makkelijk om individuen binnen een groep van elkaar te onderscheiden.
De vacht is bedekt met vlekken van verschillende kleuren, waaronder rood, wit, bruin, geel en zwart. Door de kleurrijke vacht wordt de Afrikaanse wilde hond in het Engels ook wel “Painted dog” genoemd.
Met uitsterven bedreigd
Ik schreef het al in het begin van deze blog; Afrikaanse wilde honden worden helaas met uitsterven bedreigd. De belangrijkste reden hiervoor is dat deze dieren de afgelopen jaren massaal zijn vernietigd door boeren die hun vee wilde beschermen. Daarnaast zijn de wilde honden slachtoffer van strikken, aanrijdingen en van het afnemen van geschikte habitat.
Tegenwoordig zijn er veel natuurbeschermingsorganisaties die zich inzetten om de Afrikaanse wilde hond te beschermen. Zo zit in Zimbabwe de Painted Dog Conservation, een organisatie die zich volledig richt op het beschermen van de Afrikaanse wilde hond.
Afrikaanse wilde honden spotten in het wild
Er is een aantal nationale parken waar de kans op het spotten van een Afrikaanse wilde hond redelijk groot is. Wil jij de Afrikaanse wilde hond in het wild zien? Breng dan een bezoek aan een van de volgende parken:
- Hwange national park, Zimbabwe. Je reis naar Hwange National Park boek je bij Sawadee en Jambo Safari Club.
- Mana Pools National Park, Zimbabwe. Je reis naar Mana Pools regel je bij bij Jambo Safari Club.
- Kruger National Park, Zuid-Afrika. Je reis naar Kruger boek je bij Kras, Sawadee of Djoser.
Deze blogs vind je misschien ook interessant:
Laat een reactie achter