De grijze kroonkraanvogel is een kleurrijke vogel die voorkomt in het zuiden en oosten van Afrika. Deze vogel heeft lange grijze poten en een opvallend kroontje van rechtopstaande gele veren. In deze blog lees je een aantal interessante feiten over deze elegante vogel.

Nationaal symbool van Oeganda

De grijze kroonkraanvogel is het nationale symbool van Oeganda. Deze vogel neemt dan ook een centrale plaats in op de Oegandese vlag. Ze bevinden zich vooral in drassige gebieden, waar Oeganda rijk aan is. Helaas neemt zijn natuurlijk leefomgeving steeds meer af en wordt er op ze gejaagd. Hierdoor wordt de Grijze Kroonkraanvogel met uitsterven bedreigd. Het aantal in Oeganda wordt geschat op zo een 10.000-20.000 exemplaren.

Twee ondersoorten

De wetenschappelijke naam van de grijze kroonkraanvogel is Balearica regulorum. Deze soort kent 2 ondersoorten, namelijk de B. r. gibbericeps en de B. r. regulorum. De B.R gibbericeps is een inheemse soort voor Oeganda. Deze ondersoort komt tevens voor in Kenia, Zimbabwe en Mozambique.

Kroonkraanvogels zijn omnivoren

Kroonkraanvogels eten zowel vlees als planten en zijn daarom omnivoren. Zo eten ze insecten, kleine zoogdieren en vissen, maar ook gras en zaden. Door met hun lange poten te stampen op de grond lokken ze insecten naar boven. Hun korte snavel gebruiken ze vervolgens om de insecten uit de aarde te peuteren. Deze korte snavel is daarnaast ook zeer geschikt om te grazen.

Ze staan bekend om hun dansmoves

Kroonkraanvogels  dansen graag en zijn dan net prima ballerina’s. Tijdens een dans springen ze elegant in de lucht, spreiden ze hun vleugels, maken ze buigingen en draaien ze om elkaar heen . Het dansen is bedoeld om indruk te maken en wordt baltsgedrag genoemd. Bij de meeste dieren wordt dit gedrag enkel in de paartijd vertoond. Bij kroonkraanvogels is het echter het gehele jaar zichtbaar. Bekijk het filmpje hieronder om een indruk te krijgen over hun dansmoves!

Ze bouwen hun nesten in bomen

Het bijzondere van de kroonkraanvogel is dat ze de enige kraanvogels zijn die wel eens in bomen broeden. Hun broedplaats gebruiken ze meerdere keren. Gemiddeld legt het vrouwtje 2-4 eieren. Deze komen na ongeveer 30 dagen uit.

Kroonkraanvogels kunnen wel 22 jaar oud worden

Grijze kroonkraanvogels kunnen in het wild wel 22 jaar oud worden. Dat is behoorlijk oud voor een vogel in het wild. In gevangenschap zouden ze zelfs 60 jaar oud kunnen worden.

Ze blijven hun hele leven bij dezelfde partner

Grijze kroonkraanvogels zijn monogaam. Ze zoeken op jonge leeftijd al een partner uit. Zowel het vrouwtje als het mannetje broedt de eieren uit en ze brengen samen hun jongen groot. Ieder jaar keren ze terug naar dezelfde broedplaats.

grijze kroonkraanvogels zijn monogaam

Grijze Kroonkraanvogels zien?

Wil jij de Grijze Kroonkraanvogel in het wild zien? Dan is Oeganda de perfecte bestemming. Er zijn verschillende reisaanbieders die georganiseerde groepsreizen door Oeganda aanbieden. Kijk bijvoorbeeld eens op Kras, Sawadee of Koningaap. De Grijze Kroonkraanvogel zal je tijdens een rondreis Oeganda zeker tegenkomen!