Als je naar Oeganda toegaat zul je er al snel achter komen dat er in dit land heel veel gedanst wordt. Muziek en dans is namelijk buitengewoon belangrijk voor de Oegandezen! De westerse muziek is inmiddels ook in Oeganda erg populair geworden en in de hippe clubs in Kampala zul je mensen dan ook vooral op deze muziek zien dansen. Gelukkig nemen traditionele dansen in Oeganda ook nog steeds een belangrijke plaats in in de Oegandese cultuur! Oeganda wordt namelijk bewoond door tientallen volkeren. En elk van deze volkeren heeft zijn eigen traditionele dansen die kenmerkend zijn voor het volk.

De traditionele dansen worden gebruikt als communicatiemiddel en om uiting aan het leven te geven. De dansen hebben daarom allemaal een eigen betekenis. Over het algemeen worden ze begeleid door de klanken van zang, instrumenten en door het stampen op de grond met de voeten. De kleding die daarbij gedragen wordt is kleurrijk, met symbolische sieraden en kralen. De Oegendezen zijn terecht trots op hun Oegandese traditionele dansen! Deze dansen worden dan ook generatie op generatie doorgegeven.

Als je als toerist aar Oeganda gaat zul je de traditionele dansvormen zeker gaan beleven. Ik benoem hier 5 bekende dansen die je kunt tegenkomen in Oeganda:

Kiganda dans

De Kiganda dans behoort tot het Baganda-volk. Het Baganda-volk in centraal-Oeganda is de grootste bevolingsgroep in Oeganda. Ze spreken Luganda en de cultuur is Kiganda.Deze Kiganda cultuur kent 3 belangrijke dansen: ‘Bakisimba’, ‘Nankasa’ en ‘Muwogola’. Deze dansen beelden het dagelijks leven van het Baganda volk uit. Zo wordt bijvoorbeeld het ploegen van aarde en oogsten van gewassen uitgebeeld.

Mwamgu/Imbalu dans

De Mwamgu/Imbalu dans is een dans van het Bagisu-volk in het oosten van Oeganda. Volgens de traditie van het Bagisu volk is een jongen pas een man als hij besneden is. Deze dans is dan ook onderdeel van een volksfeest waar jonge mannen worden voorbereid op de besnijdenis. De ceremonies vinden elk jaar in het juiste seizoen plaats. De dans betekend veel stampen op de grond en de mannen zijn met witte poeder besmeerd.

Ekitaguriro dans

De Ekitaguriro dans is een dans van het Banyonkole volk in het zuidwesten van Oeganda. Het is een oude dans voor zowel mannen als vrouwen. Deze dans is bedoeld als een soort eerbetoon aan de Ankole koeien. Deze prachtige gehoornde koeien zijn voor dit volk namelijk erg belangrijk. De dans beeldt dan ook de bewegingen van de Ankole koeien uit en door middel van zang wordt het geluid van deze koeien geïmiteerd.

Ankole koeien Oeganda

Larakaraka dans

De Larakaraka dans van het Acholi volk in het uiterste noorden van Oeganda is bedoeld als hofmakerij. Wanneer jongeren in een bepaald dorp oud genoeg zijn om te trouwen wordt er een ceremonie georganiseerd. Hier kunnen potentiële partners elkaar ontmoeten. Volgens een gezegde van de Acholi vinden alleen de beste dansers een partner. Je kunt je dus voorstellen dat er een hoop competitie is tijdens zo een ceremonie!

Ekizino dans

De Ekizino dans is een dans van het Bakiga volk uit het Kigezi district in het zuiden van Oeganda. Het is een bergachtige streek en het weer is hier hetzelfde als sommige Europese berglanden. Vandaar dat dit district ook wel het “Zwitserland van Afrika” wordt genoemd. Tijdens de koude seizoenen is de Ekizino dans een dans om op te warmen. De mannen staan vroeg op om te springen om warm te worden en hun spieren te strekken voor ze aan het werk gaan.

 

Het lijkt me duidelijk: als je echte culturele dans wil ervaren is Oeganda absoluut een topbestemming! Bekijk hieronder een filmpje van een Kiganda dans van het Baganda volk:

Vakantie naar Oeganda?

Ben je enthousiast geworden om kennis te maken met de parel van Afrika? Bekijk dan hier de verschillende reisaanbieders die jouw droomreis kunnen waarmaken.

Je kunt er ook voor kiezen om je reis zelfs helemaal naar wens te laten samenstellen bij Jambo Safari Club. Zo kun je je reis zo laten samenstellen dat kennismaken met de culturen en traditionele dansen het uitgangspunt wordt. Tickets boek je voordelig bij KLM.