BWINDI IMPENETRABLE FOREST NATIONAL PARK

Bwindi Impenetrable Forest National Park

Het Bwindi Impenetrable Forest National Park, kortweg Bwindi, bevindt zich in het zuidwesten van Oeganda op het grensgebied van R.D. Congo. Het park is 331 km2 groot en gelegen op een hoogte tussen de 1190 en 2600 meter. Het is het oudste stuk jungle van Afrika (ongeveer 25000 jaar oud). Het werd in 1991 erkend als nationaal park. Sinds 1994 staat Bwindi op de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege zijn ecologische belang. Het park staat vooral bekend om de aanwezigheid van de zeldzame berggorilla’s. Een vakantie naar Oeganda is niet compleet zonder een bezoek aan deze prachtige, sterke vriendelijke reuzen. Een absoluut hoogtepunt tijdens een rondreis Oeganda!

Ligging en bereikbaarheid

Bwindi Impenetrable Forest National Park is goed bereikbaar met de auto. Vanaf de hoofdstad Kampala is het ongeveer 6-8 uur rijden. Indien een bezoek onderdeel is van een vakantie naar Oeganda, wordt Bwindi meestal bezocht na een bezoek aan het Queen Elizabeth National Park. Vanaf hier is het slechts 2-3 uur rijden. De ingang van het park bevindt zich in het noordelijk deel in het Buhoma district. Tijdens de regentijd is een 4WD noodzakelijk om het park te kunnen bereiken.  Ook zijn er diverse landingsstrips rondom Bwindi voor chartervluchten. Deze strips bevinden zich op ongeveer 1 uur vliegen vanaf Entebbe.

Wildlife

Bwindi Impenetrable Forest National Park staat bekend om zijn enorme diversiteit op het gebied van de flora, maar dus bovenal om zijn aanwezigheid van de berggorilla’s. Ongeveer de helft van alle berggorilla’s op de wereld bevindt zich hier. Behalve berggorilla’s zijn er ook vele andere aapsoorten te vinden in het park, waaronder bavianen, colobussen en chimpansees. Het park wordt daarnaast ook bewoond door ruim 90 andere diersoorten, zoals olifanten, luipaarden, zeldzame regenwoudzwijnen. Ook zijn er rond de 350 verschillende vogelsoorten. Voor vlinderliefhebbers is dit oude stuk jungle ook absoluut een paradijs! Er zijn al ruim 200 verschillende vlindersoorten in dit park ontdekt en dit aantal loopt nog steeds toe. Verder is dit tropisch stuk regenwoud rijk aan allerlei reptielen, amfibieën, spinnen en insecten.

Gorilla tracking

Een zoektocht naar de berggorilla’s speelt zich af in 1 van de 4 districten waaruit het park is opgedeeld. Deze zijn het Buhoma, Rihuja, Rushaga en Nkuringo district. Er bevinden zich rond de 400 berggorilla’s in deze districten verdeeld over verschillende gorilla familie’s. Vanwege de hoogte van het park, betekent een zoektocht naar de berggorilla’s veel klimwerk en afzien. Goede stevige bergschoenen, regenkleding en een warme trui zijn dus een must!

De tochten zijn niet eenvoudig. Er zijn namelijk geen paden, het terrein is drassig is en de temperaturen kunnen flink oplopen. Bovendien kan het uren duren voordat een gorillafamilie gevonden is. Desondanks is een bezoek aan de berggorilla’s zeker iets wat niet overgeslagen mag worden tijdens een vakantie naar Oeganda. Eens je de gorilla’s hebt bereikt slaat je hart over. Het is namelijk absoluut een magische ervaring! Na een zware gorilla tracking is Lake Bunyonyi, op ongeveer 2 uur rijden van Bwindi, the place to be in Oeganda om bij te komen en te relaxen.

Berggorilla in Bwindi Impenetrable Forest National Park

Gorilla permit

Om deel te kunnen nemen aan een tracking dient er van tevoren een permit aangevraagd te worden bij de Uganda Wildlife Authority (UWA) in Kampala. Kosten voor een permit liggen rond de 600 dollar. Deze permits dienen ruim van tevoren geboekt te worden. In de regenmaanden zijn de kosten voor een permit 450 dollar. Bij het boeken van een groepreis of individuele reis naar Oeganda zijn deze permits meestal al door de reisorganisatie gereserveerd.

Om deel te kunnen nemen aan een Gorilla tracking moet men minimaal 15 jaar oud zijn. Verder dient men geen besmettelijke ziekten, zoals griep, onder de leden te hebben. De tochten zijn in groepen van maximaal 8 personen. Ze vinden plaats onder begeleiding van een ervaren ranger,  gewapende escorts en eventuele dragers. Gedurende een toch wordt 1 gorillafamilie bezocht en dit bezoek duurt 1 uur. De kans om berggorilla’s te zien in Bwindi is bijna 100%. Gelukkig maar, want oog in oog komen te staan met de zeldzame berggorilla is een ervaring om nooit meer te vergeten! Na een succesvolle tocht ontvangen de bezoekers een gorilla tracking certificaat van de UWA. Een mooi aandenken aan een onvergetelijk avontuur!

Beste reistijd

Het park kan het gehele jaar door bezocht worden. De meeste regen valt van maart tot april en van september tot november. In deze maanden is een gorilla permit een stuk goedkoper, maar door de regen is het park extra drassig waardoor de tracking ook moeilijker is.

Accommodatie

Er zijn verschillende accommodatiemogelijkheden in de districten van Bwindi. Deze variëren van budget, midrange tot luxe hotels en lodges. Bij een georganiseerde reis wordt vaak gekozen voor een midrange accommodatie. Voor de budget reiziger zijn de Bwindi Gorilla Conservation Camp en de Buhoma Community Rest Camp goede opties.  Luxe verblijfsmogelijkheden zijn o.a de Silverback Lodge en de Gorilla Safari Lodge.

Vakantie naar Bwindi Impenetrable Forest National Park?

Wil jij op vakantie naar Oeganda, inclusief een bezoek aan het Bwindi Impenetrable Forest National Park? Kijk dan eens op Kras, Sawadee en Koningaap. Zij bieden georganiseerde groepsrondreizen door Oeganda aan! Een andere optie is om je droomreis naar Oeganda, inclusief een berggorrila tracking, volledig op maat te laten samenstellen bij Jambo Safari Club.

Vergeet voor je op vakantie gaat geen reisverzekering met medische dekking af te sluiten. Dit kun je eenvoudig en snel doen via Europeesche verzekeringen.  Zorg ook dat je tijdig informeert naar de noodzakelijke vaccinaties. Kijk hiervoor op Meditel. Meer reistips lees je hier.

Reisaanbieders

Koningaap - Groepsreizen

Recente berichten

Reisverzekering nodig?

Kortlopende Reisverzekering

Boek je hotels!

Booking.com